Heerlijk romantisch
1924
We zitten in een tijd dat vrouwen stemrecht hebben, hun mening mogen uiten en jonge dames alleen in het park mogen wandelen nu een chaperonne niet meer nodig is. Toch is dit voor Laura Bradshaw ondenkbaar want haar vader is behoorlijk streng. Ze heeft het gevoel te leven in een kooi. Sinds de dood van haar moeder is ze eenzaam, ongelukkig en verdwijnt ze dagelijks met haar neus in de boeken. Gelukkig kan ze het wel vinden met de huishoudster, ze vertrouwt haar het geheim van de brievenboom toe.
Isaac Campbell is erfgenaam van zijn vaders schoenfabriek, heeft niets om handen en verveelt zich stierlijk. De meisjes staan voor hem in de rij maar hij heeft enkel interesse in zijn ‘wensend meisje’ waarmee hij correspondeert.
Laura en Isaac waren hechte jeugdvrienden totdat de vriendschap tussen hun ouders spaak liep. Hun vaders waren goede zakenpartners maar na een grote ruzie is hun schoenfabriek in 2 gesplitst.
De vete tussen de 2 families weegt heel zwaar op het leven van Laura en Isaac. Het beïnvloedt ook hun verdere leven, vriendschap en geluk. Zelfs binnen de gezinnen overschaduwt de vete de onderlinge band tussen hun ouders en zichzelf. De bitterheid en haat is heel voelbaar en alom aanwezig. Hun relatie van beste jeugdvrienden veranderde in haat en dit terwijl ze eigenlijk niet echt weten hoe die vete tussen hun ouders is ontstaan.
Toch vinden Laura en Isaac een weg om te ontvluchten van al die haat en vinden ze rust in de dierentuin en in hun brieven die ze stoppen in die grote oude boom. Naarmate ze ouder worden willen ze graag hun geheime pennenvriend(in) ontmoeten … want ze weten eigenlijk niet aan wie ze al hun geheimen per brief toevertrouwen. Een toevallige ontmoeting tussen hen wakkert hun fijne jeugdherinneringen terug aan. Is dit het begin om uit te zoeken hoe het allemaal zo fout is gelopen destijds en is een verzoening mogelijk?
Het verhaal speelt zich af in New York en vond ik behoorlijk romantisch en teder. De personages zijn zo oprecht realistisch weergegeven -de strenge ouders, de vaders die gebukt gaan onder schuld en verlies, de zorgzame huishoudster die als een moeder is voor Laura. Je sluit ook de jeugdvrienden zo in je hart.
De auteur geeft toe dat dit een fictief verhaal is: er is nooit een vete geweest tussen de 2 schoenenfabrikanten - haar idee is gebaseerd op de ruzie tussen Puma en Adidas. Het Delaware Park en de dierentuin zijn bestaande locaties en geloof het of niet maar de olifant heette beslist Grote Frank.
De auteur heeft haar best gedaan om de sfeer van die tijd mooi weer te geven door aandacht te besteden aan de kledij en de activiteiten dat de mensen toen deden. Ik heb oprecht genoten van dit heerlijk romantisch verhaal.