De tatoeëerder van Auschwitz

Rebekka leest 10 februari 2025
#recensie #historischeroman

‘De tatoeëerder van Auschwitz’ is een prachtige historische roman van Heather Morris.

Het waargebeurde verhaal van de uitzonderlijke liefde tussen gevangenen 32407 en 34902.

Hun verhaal is hartverscheurend en aangrijpend en gaat over liefde en overleving tijdens de Holocaust, dat zich afspeelt in het beruchte concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, vanaf deportatie in 1942.

We ontmoeten Lale Sokolov, een Joodse man die, nadat hij naar Auschwitz is gebracht, gedwongen wordt medegevangenen te tatoeëren. Lale is hierdoor zowel slachtoffer van het nazi-regime als een persoon die gedwongen wordt een pijnlijke plicht uit te voeren - nummers tatoeëren waardoor mensen meteen hun identiteit verliezen. Hij wordt het speeltje van de gemene wispelturige nazi-officier Baretzski.

Zijn leven neemt een dramatische wending wanneer hij Gita ontmoet, een medegevangene, op wie hij verliefd wordt.

Ondanks de verschrikkingen van het kamp die Heather ons gedetailleerd brengt, wordt het toch een mooi liefdesverhaal - een bewijs van onze veerkracht.

In de kern gaat de roman over overleven, liefde en de relaties die zich op zelfs de donkerste plekken vormen. Gita zorgt voor het licht, de hoop, het geloof en de kracht om in leven te blijven.

De thema’s van hoop, opoffering en de wil om te overleven doordringen het verhaal. Kwetsbaarheid versus kracht, ook na Auschwitz.

Ze verliezen elkaar uit het oog - worden gescheiden na Auschwitz. Gita gaat samen met andere vrouwen op dodenmars en Lale wordt op de trein gezet naar een ander kamp. Ze weten te ontsnappen en vinden elkaar na enige tijd terug. Pas na Gita’s dood doet Lale hun verhaal.

Meer recensies van Rebekka leest