De terugkeer van Antonia
Eind ‘40 - begin ‘50
In Cuba is het onveilig tot zelfs heel gevaarlijk nu de maffia het land in haar macht heeft en er doden vallen.
Antonia is er niet gerust in en is blij dat zoon David en zijn gezin omwille van de onrust in Havana naar Amerika verhuizen. Ook de jongste dochter Isabel reist met hen me. Ze verblijven allen bij Davids schoonfamilie in San Fransisco. Isabel is niet alleen onder de indruk van de grootse wijngaarden daar maar ook van buurman Christopher Fitzgerald, die het grootste wijnhuis bezit in Napa Valley.
Antonia voelt zich eenzaam nu al haar kinderen uit Cuba weg zijn en maakt zich bijzonder grote zorgen om Valentina’s veiligheid die in Chicago woont en getrouwd is met de zoon van een maffiabaas. Ook met zoon Rodrigo gaat het niet zo goed.
Op Mallorca keert Carla terug naar de wijnbouw want daar zit opnieuw toekomst in. Ze richt een wijnbouwcoöperatie op maar Leo maakt het haar moeilijk. Zijn dochter Lilia heeft zijn passie voor wijn geërfd en werkt nauw samen met zowel haar vader als haar tante Carla. Kan zij eventueel voor enige rust tussen hen zorgen?
Alba heeft het intussen helemaal gemaakt in de hotelbusiness. Stiekem steunt ze Leo in zijn wijnplannen omdat hij nu eenmaal haar man is maar heeft het moeilijk met de foute stappen uit zijn verleden die ze recent heeft vernomen. Het hele gezin lijkt al ontwricht en leeft grotendeels apart. Zij en zoon Gerado wonen in één van haar hotels. Ze delen geheimen die het daglicht niet mogen zien en lijken hierdoor wel bondgenoten. Alba begint ook alles in een ander perspectief te zien en maakt moeilijke beslissingen.
Antonia hunkert naar haar thuisland - ze mist Carla en ook Leo wil ze opnieuw zien. Kan ze haar man overtuigen Havana te verlaten?
Ik heb enorm genoten van dit 3de deel en vind deze tot nu toe de beste van de reeks. Het verhaal kent heel wat diversiteit en is zo spannend en boeiend geschreven. We volgen niet alleen Antonia, haar zus en broer maar ook hun intussen volwassen kinderen die elk hun eigen weg gaan en me naar verschillende delen van de wereld brengen.
Ik navigeer met Antonia’s dochters tussen Chicago waar casino’s en hotels in handen zijn van de maffia en San Fransisco waar ik alles over de druiventeelt in Napy Valley leer. Ik eindig in Antonia’s thuisland dat door het neerzetten van verschillende hotels een toeristische trekpleister is geworden.
Dit schrijversduo maakt haar personages zo levensecht. Ze kennen zowel blijdschap, geluk, verdriet en verlies maar de nodige tijd en steun helen de meeste wonden. Ik sluit hen allen in mijn hart ook al zijn er enkelen die geheimen met zich meedragen, misstappen begaan of het vaak oneens zijn met elkaar en wrok koesteren. Merendeels berust dit op persoonlijke gevoelens, onzekerheden en misverstanden. Ik ben echt nieuwsgierig naar het slotdeel.