Een nieuw leven
‘Een nieuw leven’ is het 2de deel van de serie Het Zweede lot geschreven door Katarina Widholm. Deze historische Scandinavische roman speelt zich af in Stockholm van de jaren 1942 waarin we vooral het leven van Betty volgen. We leerden haar in deel 1 kennen als 17-jarig meisje die naar de stad kwam om te werken als dienstmeisje bij het gezin van dokter Molander. Nu is ze een volwassen vrouw en heeft het grotendeels goed: een leuke baan, haar prachtige dochter, een mooi huis en de mogelijkheid om haar familie te ondersteunen en financieel te helpen. Maar dan moet ze die grimmige Carl-Axel, haar man en tevens de zoon van dokter Molander, zijn vreemd gedrag en de ruzies erbij nemen. Van liefde tussen hen is geen sprake maar ze hebben een overeenkomst. Betty hoopte op wederzijds respect maar dit draait anders uit. Carl-Axel wordt steeds agressiever tegen haar en heeft geheimen. Ze voelt dat hij in de problemen zit maar hij wil of kan er met haar niet over praten.
Op een dag krijgt ze héél slecht nieuws en dreigt ze echt àlles te verliezen. En als dit nog niet genoeg leed is ontdekt ze ook nog eens het allerergste – iets waar ze zo hard naar verlangde en haar op een laffe manier werd achtergehouden. Ze beseft dat ze eigenlijk al heel lang werd bespeeld en moet opnieuw een hartverscheurende keuze maken.
Dit is een roman waar spanning en mysterie in de lucht hangen en Betty geconfronteerd wordt met de zorgen en zware inspanningen als vrouw en als moeder. Een klein kindje opvoeden, het huishouden runnen en haar job uitoefenen - het is een hele beproeving voor haar om dit allemaal te combineren. Ze vindt geen steun bij haar man en kan ook niet op hem rekenen. Gelukkig is ze gedreven en geeft ze niet op. Ze krijgt financiële steun maar moet het grotendeels wel zelf doen. Ze is inventief en weet haar zelfstandigheid draaiende te houden. Haar leven en haar tegenslagen, het is allemaal heel realistisch voorgesteld. Wat hou ik van Betty als personage. Ik vergeef het haar dat ze omwille van eenzaamheid enkele verkeerde keuzes maakt – deze maken haar enkel en allen maar heel levensecht. De setting en tijdsbeeld vind ik ook wel heel interessant - de oorlog is uitgebroken in Europa en is toch al wat voelbaar in het dagelijks leven van de Zweedse bevolking maar blijft grotendeels nog op de achtergrond.