Mijn lieve kattenkop, een ode aan de kat

rednas 13 april 2025
Mijn lieve kattenkop van Caleb Carr, als je een kattenliefhebber bent pakt de titel en de omslag je al meteen in.Mooie pakkende titel ook.
Zelf ben ik dol op katten en heb er dan ook twee.
Het boek is fantastisch, een ode aan de kat ook prima te lezen als je niet perse een kattenliefhebber bent.

Caleb Carr schrijft over de diepgaande relatie met zijn kat Masha een halfwilde Siberische boskat die hij uit asiel haalde, eigenlijk zorgde Masha er behendig voor dat hij haar zou kiezen.
Ze was slecht behandeld door de vorige eigenaar en vertrouwde mensen niet meer, ze blaasde naar iedereen in haar buurt maar Caleb ging ze kopjes geven. Na de eerste kennismaking met Masha wat uitgebreid wordt beschreven ben ik al fan van Caleb en Masha.
Zeventien jaar lief en leed deelden ze samen. De diepe band is mooi om te lezen, hoe ze elkaar respecteerden, met elkaar communiceerden en voor elkaar zorgden. De twee kunnen elkaar aanvoelen en begrijpen. Masha heerst over het huis en de omliggende velden, Carr over zijn studeerkamer. Caleb Carr verstaat de kunst om zijn kat zo te omschrijven dat het bijna een mens wordt.
Tevens schrijft hij ook over de andere katten die hij heeft gehad tijdens zijn leven teruggaand naar zijn jeugd.
De katten boden hem vaak troost. De beschrijvingen van zijn eigen jeugd zijn best heftig en traumatisch.
Masha gaf zin en kleur aan zijn leven, samen worden ze ouder en helaas ook gebrekkiger.

De schrijfstijl is prachtig, je blijft geboeid lezen. Mooi taalgebruik. Vaak is het ook ontroerend.
Het is erg gedetailleerd, het gedetailleerde en uitgebreid beschrijven wordt nergens langdradig, ik hou er sowieso van je kunt zo goed de sfeer en de band tussen deze twee volgen je kunt het bijna voelen.Een boeiend verhaal over het samenleven met een dier, ik vind het trouwens erg knap dat Caleb Carr het hele verhaal over hem en Mascha van 464 pagina's interessant en boeiend weet te houden.
Een hartverwarmend boek ook als je geen kattenmens bent zou ik je toch willen aanraden om dit boek te lezen!

Meer recensies van rednas