Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Duitse redding

Remko Meddeler 29 februari 2008
Het leek Crossart, een Duits-Nederlands samenwerkingsverband van musea, aardig om met een spannend boek een extra dosis aandacht voor moderne kunst te vragen. Het Duits-Nederlandse gelegenheidsduo Thomas Hoeps en Jac. Toes werd benaderd om een aantal misdaden te plegen in diverse kunstmusea. Fictieve misdaden, welteverstaan. Of Crossart uiteindelijk blij werd van het resultaat, met hierin veel gruwelijkheid van een moordende kunstliefhebber, vertelt de geschiedenis niet. Het heeft in ieder geval een heel aardige internationale thriller opgeleverd. Vooral dankzij de Duitse inbreng.

In een Duits museum valt plotseling het beeld van een vrouwenlichaam om. Er blijkt een lijk in verstopt. Alles wijst op een eenmalige crime passionnel. Schijn bedriegt, zo blijkt als even later opnieuw een kunstmoord plaatsvindt. Nu is een Nederlands museum de klos. Robert Patati, kunstkenner en restaurateur van het Duitse museum, gaat met de Nederlandse politiepsychologe Mickey Spijker op pad om de kunstzinnige seriemoordenaar te stoppen.

De hoofdstukken zijn afwisselend door Hoeps en Toes geschreven met een vlotte, toegankelijke pen. Hoeps vertelt het verhaal vanuit Patati, Toes volgt de belevenissen van Spijker. Hoewel ze uiteindelijk samenkomen, waarbij een romance natuurlijk niet te voorkomen is, zijn het personage en de verhaallijn van Patati het meest interessant om te volgen. Zijn ideeën, meningen en belevenissen als kunstkenner brengen originele wendingen in het veel betreden pad van de politieroman.

Kunst zonder genade moet het hebben van de originele binnenkomer - het lijk in het beeld - en de spannende ontknoping. Daartussen zit niet veel en dat maakt dat het boek niet boven de middenmoot kan uitsteken. Er worden veel zijwegen bewandeld die met een klein draadje aan de hoofdweg zijn vastgeknoopt, maar op zichzelf nauwelijks interessant genoeg zijn om te volgen. Zo is Spijker tot halverwege het boek bezig met een verkrachtingszaak die de aandacht afleidt van waar de lezer meer over wil weten: de kunstmoorden. En de spannende ontdekking van een tweede lijk wordt vervelend onderbroken door een roep om hulp van een eenzame moeder.

Kunst zonder genade combineert een goed plot met een interessante inkijk in de artistieke wereld. Maar deze krimi had een stuk compacter gemoeten om de lezer voortdurend te kunnen boeien. Als dat was gebeurd, was er, helaas voor Toes, vooral veel Nederlandse inbreng gesneuveld.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Remko Meddeler

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur