Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Rampen bij de vleet

Renate Kerkhofs 24 mei 2017 Auteur

Marte Jongbloed heeft al een aantal publicaties voor een jonger en ouder publiek op haar palmares. Dit boek De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre is geschreven voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Het eerste boek van de hand van Jongbloed voor deze (jonge) leeftijdsgroep.

Iris Boter won de wedstrijd die werd uitgeschreven door uitgeverij Luitingh-Sijthoff en mocht de illustraties in het boek verzorgen. Deze illustreren in zwart-wit perfect de gebeurtenissen die zich voordoen in het verhaal. Met de cover kon Iris Boter zich volledig laten gaan en die is dan ook meer dan geslaagd. Een achtergrond in hoofdzakelijk appelblauwzeegroen met op de voorgrond flitsende, frisse tekeningen die spanning en sensatie beloven. Een boek met een dergelijk sprekende cover is moeilijk te weerstaan.  

Herres leven is eerder aan de saaie kant. Hij mag hoegenaamd niets van zijn moeder. Dat komt omdat zijn vader jaren geleden tijdens een expeditie is verdwenen en de moeder van Herre bang is dat ook hem iets zal overkomen. Om haar bezorgdheden te onderstrepen verzamelt ze krantenartikelen in een doosje. Elke keer als Herre toestemming vraagt om deel te nemen aan een uitje, zoals een verjaardagsfeestje, zwempartijtje of iets dergelijks, haalt moeder het doosje boven om middels een artikel uit te leggen waarom dit te gevaarlijk is.  

Op een dag komt er een vreemd heerschap in het huis naast dat van hen wonen. Meneer Teunissen neemt Herre regelmatig mee op sleeptouw onder het mom van ‘hem een handje toesteken bij zijn verhuis’ of ‘helpen met de boodschappen’ maar in werkelijkheid laat hij hem het ene spannende avontuur na het andere beleven. Als Herres moeder daar maar niet achter komt.  

De avonturen die Herre meemaakt zijn voor een volwassene stuk voor stuk ongeloofwaardig. Een schooldirecteur die een leerling achtervolgt in de winkelstraat en stennis maakt in een winkel zonder dat iemand ingrijpt (Herre even buiten beschouwing gelaten). Een schuur die pikdonker is maar waar Herre toch moeiteloos een pomp in een kratje op een van de planken vindt. Mint die een tijdje stiekem in de schuur komt wonen terwijl helemaal niemand uit haar omgeving haar lijkt te missen. Een schooldirecteur van een gerenommeerd instituut die constant spullen pikt van zijn leerlingen om er vervolgens niets mee te doen…

Aan de andere kant is dit natuurlijk ook geen boek voor volwassenen en kent een stripheld als pakweg Jommeke, die eveneens de ene onwaarschijnlijkheid na de andere beleeft, ook een enorm succes. Kinderen die nog niet oud genoeg zijn om alles in twijfel te trekken en gewoon kunnen opgaan in een verhaal zullen zonder twijfel enorm genieten van dit boek. De avonturen die Herre meemaakt zijn dan ook meer dan spannend, temeer omdat een slechte afloop als mogelijkheid nooit veraf is. Ook het gedrag en voorkomen van meneer Teunissen zorgen voor de nodige geheimzinnigheid.  

Dat het boek wordt gesmaakt door de leeftijdsgroep waarvoor het bedoeld is, blijkt uit de nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2017. Bovendien was het boek ook nog eens kanshebber op de Hotze de Roosprijs 2017, voor het beste kinderboek van een debutant.  

Het taalgebruik is op niveau van de doelgroep: vrij eenvoudig, geen moeilijke woorden en vlot leesbaar. Het woordgebruik had hier en daar nog een tikkeltje bijgeschaafd kunnen worden. ‘… hij een aantal keer hard met de klopper op de grote deur tikte.’ Herre die zegt over zijn moeder ‘dat ze maar wat zit te zemelen’, wat nogal oneerbiedig overkomt. Daarnaast doet het woordgebruik heel ‘Hollands’ aan. Diksap, suddervlees, kappen, OV-kaart zijn termen die men in Vlaanderen niet bezigt. En zo zijn er her en der nog een aantal dingen te vinden, maar in feite is dat niet meer dan muggenzifterij.

Tot slot zit er heel wat humor in het boek. Het stuk bijvoorbeeld waarin meneer Teunissen de directeur aanpakt voor de hele school is best grappig. Hoe onwaarschijnlijk Herres (niet zo) rampzalige avonturen ook zijn, ze getuigen van een grote portie fantasie van de auteur, die dit ook nog eens op meeslepende wijze weet te vertellen. Wat moet een kinderboek meer hebben? Wordt overigens vervolgd, want een tweede boek is al in de maak.   

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Renate Kerkhofs

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur