prachtig boek
Als scheuren in de aarde is de debuutroman van Clare Leslie Hall.
Het verhaal speelt zich af in het plaatsje Dorsett op het Engelse platteland op de schapenboerderij van Beth en haar man Frank en Jimmy het broertje van Frank.
Het leven op de boerderij valt niet altijd mee en als Beth haar jeugdliefde weer in het dorp komt wonen zorgt dat voor spanningen en gevoelens bij Beth en Frank.
Het verhaal wordt verteld in 5 delen zo lezen we het verhaal vooral per personage wat dan in dat deel beschreven wordt, de delen zijn dan nog weer onderverdeeld in hoofdstukken die ons terugnemen naar vroeger, 1968 en de rechtszaak.
Al deze hoofdstukken komen uiteindelijk heel erg goed bij elkaar en zorgen er ook voor dat je de personages wat beter begrijpt bij de soms wat moeilijke keuzes die ze maken, maar ook wat voor invloed gebeurtenissen van jaren geleden nog steeds jaren later kunnen hebben, en dat iedereen daar op zijn eigen manier mee om gaat.
Het verhaal geeft een heel goed beeld van schuldgevoelens lang kunnen blijven sudderen maar ook hoe ieder op zijn eigen manier omgaat met rouwverwerking.
De personages zijn sterk beschreven door Clare Leslie Hall, het zijn hierdoor heel menselijke personages geworden, ook al kun je je al lezende niet altijd achter de keuzes staan die ze maken, je kunt ze wel begrijpen.
De setting is ook goed neergezet, je kunt je al lezende voorstellen hoe het er daar uit zag, hoe het werk op de boerderij was, hoe het dorpsleven in de pub verder ging.
Het is een mooi verhaal waar ik wel echt even in moest komen, dat duurde best wel een tijdje, komt ook doordat ik al veel goede dingen over dit boek voorbij zag komen en daardoor bepaalde verwachtingen had.
Maar toen ik eenmaal in het verhaal zat was het een verhaal wat mij niet los kon laten, wat een rollercoaster qua emoties is dit boek.
Echt een prachtige roman waar je veel uit kan halen, zeker als je het met meerdere mensen leest, dan zul je echt verhalen kunnen delen over dit verhaal.
Het was dan ook mooi om dit boek samen met de leesclub van Ilona Levensbijl te lezen, dan haal je echt extra dingen uit dit verhaal.
Als scheuren in de aarde is een prachtige roman vol emotie en liefde, een verhaal wat je even de tijd moet geven en je dan helemaal meeneemt in het verhaal.