Indrukwekkende roman

Renate 03 maart 2025 Hebban Team
Vind me aan de overkant is geen geschiedenisles maar wel een historische roman die de aanloop van de Tweede Wereldoorlog meeneemt in het verhaal.
Op deze manier krijg je mee hoe het leven steeds meer ingeperkt werd en moeilijker werd, maar ook hoe vroeg dat voor de Joodse mensen aan de orde was.
Ook krijg je in dit verhaal mee hoe het voor de Duitsers was tussen de twee Wereldoorlogen, hoe er gekeken werd naar de Joodse soldaten die ook meevochten.

In het verhaal zitten tal van gebeurtenissen die echt gebeurd zijn zoals de nacht dat de top van de SA voor een groot deel vermoord werd door de SS.
Al deze geschiedenisfeitjes zijn vloeiend in het verhaal geschreven door Marlies Allewijn. Dat is knap gedaan.

Ook is het een originele historische roman over de Tweede Wereldoorlog omdat ze heeft gekozen voor personages die deels tot andere minderheiden horen.
Zo krijg je op deze manier goed mee hoe het leven was voor mensen met een andere geaardheid en hoe vroeg zij het al lastig kregen in Duitsland zelf.

Door dit verhaal geeft ze een beeld van hoe het was in Zeeland ten tijde van de bevrijding, hoe veel geweld daar van beide kanten werd gebruikt en hoeveel slachtoffers daar nog vielen. Iets waar nog steeds weinig aandacht voor is en denk ook veel Nederlanders helemaal niet weten.

De schrijfstijl van Allewijn is fijn, ze neemt je echt mee in het verhaal en laat je op deze manier kennis maken met de personages die beide ook heel sterk zijn en waar je echt van gaat houden zowel van Eva als van Ithzak.
Ze bouwt het verhaal van Eva en Ithzak zo op dat je ze echt leert kennen, waar ze vandaan komen en hoe ze in het leven staan.
Ook is ze er heel goed in geslaagd om de omgeving en plekken in dit boek levensecht te beschrijven, je kunt al lezende voor je zien hoe de theaters eruit zagen, maar ook hoeveel angst er was als daar werd binnen gevallen.
Het is ook een verhaal waar ondanks de zware thema´s ook een hoop liefde en hoop in zit, dat je je zelf mag zijn en dat je echt moet leven.
Ondanks dat het toch een zwaar thema is de Tweede Wereldoorlog is het Allewijn gelukt om een niet al te zware roman te schrijven, die goed in elkaar zit, leerzaam is en geen moment belerend.

Vind me aan de andere kant is een historische roman die ons ook wat leert over onze Vaderlandse geschiedenis, hoe wij omgingen met vluchtelingen die voor Hitler gevlucht waren en hoe wij als wereld onze ogen volledig sloten zodat die vluchtelingen ook nergens heen konden.
Een aanrader is Vind me aan de andere kant zeker, als je graag boeken leest die zich afspelen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog dan is dit een boek wat je zeker moet gaan lezen, een bijzonder mooi boek wat je laat nadenken.

Bedankt @ harper collins

Meer recensies van Renate