Zomerzussen
Zomerzussen gaat over vier zussen Doro , Yella, Amelie en Helen, alle vier hebben hun draai in het leven gevonden tot ze op een moment een uitnodiging van hun moeder Henriette om een weekend naar Bergen te komen, de plek waar ze vroeger hun vakanties vierden, tot het moment dat hun vader overleed bij een ongeluk, wat Bergen gelijk een emotionele en beladen bestemming maakt.
Zo'n beladen plek maakt natuurlijk ook dat de emoties gelijk bij alle vier op scherp staan, wat volgt is een verhaal rond de zussen en hun moeder.
Wat natuurlijk zorgt voor veel drama!
Het is ook wel herkenbaar zo die zussenband en struggles tussen de zussen. Alle vier zijn ze ook echt hun eigen persoon, maar het verhaal wordt wel het meeste verteld vanuit Yella, die je daardoor ook het beste leert kennen en die soms het vooral ook erg moeilijk voor zichzelf maakt. Ik vind het vooral leuk dat ze ook alle vier echt hun eigen stem hebben en je vanuit de zussen meer leert over hun moeder.
Fijne schrijfstijl heeft Monika Peetz, Ze laat je vanaf het eerste moment meevoeren naar hoe Duitsers eigenlijk naar ons kikkerlandje kijken.
Nooit bij stilgestaan dat de Nederlandse kust zo mooi is, altijd als normaal gezien. Ook dat wij blijkbaar zo open zijn, met onze gordijnen open en het duidelijk laten zien dat er een kindje is geboren. Ik kwam er door Monika achter dat dingen die voor mij normaal zijn, misschien toch specialer zijn dan ik dacht.
Ool vond ik dat ze een hele liefdevolle manier heeft om over ons land te praten.
Heb dit boek echt met veel plezier gelezen, het was gewoon een leuk verhaal waar genoeg gebeurde tussen de zussen en hun moeder, ook kreeg je mee hoe er vanuit verschillende generaties naar bepaalde dingen werd gekeken. Vooral de liefde voor Nederland spatte echt van de bladzijdes af en ook daar heb ik echt van genoten. Dit was voor mij een eerste kennismaking met haar, maar het smaakt naar meer van deze schrijfster.
Ook gebruikt de schrijfster een hoop humor, maar weet ze de dosis drama goed te verdelen over het verhaal, je snapt nu de keuzes van Henriette, ze laat zien wat rouw met een gezin doet en hoe dat jaren invloed heeft.
Een hoopvol liefdevol verhaal dat is zomerzussen, een verhaal waar je zin krijgt in vakantie en blij bent dat je niet perse op familieweekend hoeft.
Het is een leuk verhaal, met veel liefde voor Nederland en de Hollandse kunst. Een verhaal vol liefde, familiespanningen maar ook humor.
Wat natuurlijk zorgt voor veel drama!