Hebban recensie

Tragisch feestje

RenskeWal 17 maart 2020

De personages uit de verhalenbundel Maak er een feest van, allemaal jonge vrouwen, lijken niet in deze opdracht te slagen. Het zijn stuk voor stuk verloren types die weinig richting hebben in hun leven. Ze doen wel hun best, maar vaak ontbreekt het ze aan eigenwaarde. Ze laten zich overal maar in meeslepen en tegelijkertijd lijken ze niet anders te willen. Het zijn buitenbeentjes die het niet lukt om betekenisvolle connecties met anderen te maken. Ze zijn onaangepast, zeggen wat ze denken en kunnen zo vrij lomp uit de hoek komen. Soms levert dat komische scènes op, maar nooit zonder dat het tegelijkertijd triest is.

Een voorbeeld van een personage dat haar belabberde situatie op een positieve manier probeert te benaderen, is de ex-pornoactrice uit het titelverhaal. Haar collega vraagt of het niet zwaar was om inwisselbare personages te spelen in pornofilms. Ze antwoordt daarop dat dat juist het aantrekkelijke was; om iedereen te kunnen zijn. Zo zijn er meer verhalen waarin de hoofdpersonen het glas als halfvol zien, terwijl je het als lezer eerder als halfleeg zou beschouwen.

De vrouwen hebben weinig zelfrespect en dat wordt vaak op komische maar pijnlijke manier duidelijk:

‘”Wat verwacht je van dit alles?” vroegen de meisjes. Ik wist het niet. Ik was nooit een grote dromer geweest. Misschien iemand om naar te zwaaien, die aarzelend terugzwaait?’

Het lijkt wel alsof de vrouwen andere sneue types aantrekken want er zijn weinig opbeurende mensen in hun buurt te bekennen. Zo zegt het meisje uit ‘Flirten’ het volgende over de jongeman waar ze verliefd op is:

‘Verder had hij een treurige, slome manier om de lage verwachtingen die mensen van hem hadden te bevestigen.’

De mannen met wie de vrouwen relaties hebben zijn bijzondere, trieste figuren. Neem de komediant uit ‘Cassettebandje’, die geregeld naar een cassettebandje luistert met daarop de lach van zijn moeder. Meer dan naar liefde of seks snakt hij naar iemand die hem vertelt dat hij normaal is. Zij helpt hem niet bepaald door anoniem slechte recensies over zijn comedyshow op internet te zetten. Ook het seksleven van de vrouwen is vaak ontzettend treurig. Zo wordt in ‘Nog niet het einde’ bijvoorbeeld beschreven hoe hij haar neukte ‘alsof hij aan het inbreken was- alsof hij het huis doorzocht naar iets wat hij nooit zou vinden.’

Soms doen zich vreemde zaken voor, waardoor je als lezer niet weet of ze werkelijk gebeuren in het leven van de personages, of dat die zo eenzaam en verward zijn dat ze de realiteit niet meer van hun fantasie kunnen onderscheiden. In ‘Bochel’ ontdekt een vrouw onder de douche een bult op haar rug wanneer ze zich realiseert dat ze zich dichterbij de kraan bevindt dan normaal. Hoewel dat een rare toestand is, valt het in het niet bij het verhaal ‘Abortus, een liefdesgeschiedenis’. Dat is het langste en meest onnavolgbare verhaal uit de bundel. Er is hier sprake van een verhaal in een verhaal; het gaat om een script van een toneelstuk en in dat script lezen we hoe het tot stand is gekomen.

‘Je zult me vergeten voordat ik jou vergeet’ is, ondanks dat de titel anders doet vermoeden, het minst deprimerende verhaal uit Maak er een feest van. Het verhaal bestaat uit telefoongesprekken tussen een schrijfster die op boektournee is en haar zus. Ook hier ontbreekt de tragikomische sfeer niet: ‘Als je wil kun je ophangen, dan praat ik wel door.’ Maar ditmaal eindigt het positief, wat wel eens prettig is.

Origineel zijn de verhalen zeker en de auteur heeft een hoop mooie vondsten wat betreft tragikomische zinnen. De Nederlandse vertaling staat op naam van Johannes Jonkers. Op momenten zijn de verhalen wel ontroerend, maar soms zijn ze zo droevig en de personages zo duister dat je eigenlijk zo min mogelijk met ze te maken wil hebben. Het is dan ook niet aan te raden om alle verhalen achter elkaar te lezen. Als je er af en toe een leest, valt de humor zeker te waarderen, maar alles achter elkaar zal het huilen je nader staan dan het lachen.

Meer recensies van RenskeWal

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!