Heb je zelf een puber in huis? Wat als je kind verslaafd raakt? Elke ouder van nu moet dit boek lezen!
SCHIJN door Anneke Hoitingh
Verhaal van een moeder met een verslaafd kind
Schijn is het indringende verhaal van een gezin dat ten onder dreigt te gaan aan de verslaving van een kind, maar alles op alles zet de liefde te laten zegevieren. Ondanks twijfels bij Eva vertrekken ze toch naar Curaçao, met het idee net zo'n mooie tijd te beleven als de eerste keer dat ze daar met hun gezin waren. Het loopt heel anders. Terwijl Frank voor zijn werk de onderwereld probeert uit te schakelen, dreigt Dave te worden opgeslokt in een leven met drank en drugs. Eva worstelt met de angst om haar kind te verliezen en probeert wanhopig haar gezin bij elkaar te houden. Lukt het om Dave te bevrijden uit de klauwen van zijn verslaving?
"Dit boek geeft aandacht aan ouders die om een verslaafd kind staan. Zij leveren ook een strijd. Die van liefde, zorg en angst. Hoe zorg je voor jezelf, terwijl je kind ten onder dreigt te gaan in een wereld vol drank en drugs?" - Moedige Moeders
Recensie door Resi Veldhoven auteur van de autobiografie ‘De Rouwcamper’.
Anneke en ik ontmoetten elkaar in 2020 op de vierdaagse van Brenda van Es (uitgeverij Honderdjaarnavandaag).
We hadden direct een klik, extra verstevigd doordat we elkaars levensloop mochten ‘notuleren’. Op het strand van Bloemendaal hebben we elkaar later moed ingepraat waarom we ons boek echt moesten schrijven.
We hebben goed geluisterd naar elkaar; onze boeken zijn inmiddels gelanceerd.
Anneke Hoitingh lanceerde haar boek onlangs (22 september 2024) en vertelde zelf over het ontstaan van haar boek.
Uit eigen ervaring weet ik hoe ingewikkeld en soms zwaar dit proces is. Anneke heeft zich er moedig doorheen geslagen. Trots nam ik haar boek dan ook in ontvangst.
Eenmaal thuisgekomen begon ik direct te lezen. Negen hoofdstukken lang vertoefde ik in een wereld van drugs en de daarbij behorende verslavingen.
Anneke verhaalt vooral vanuit de belevingen van moeder Eva. Vol liefde vangt zij Dave op, vertroetelt en verzorgt hem, onderwijl hevig aan zichzelf twijfelend. Samen met haar echtgenoot Frank vechten zij zich door deze verschrikkelijke periode heen. Drank-drugs en de lichamelijke en geestelijke gevolgen daarvan. Je weet dat het bestaat; in dit verhaal ben je bijna zelf onderdeel van het geheel.
Ondertussen houden Eva en Frank voor iedereen de schijn op; hier op Curaçao is het leven prachtig. Ze handelen instinctief uit liefde voor hun zoon Dave, die aanvankelijk geen hulp wil en zich overeind houdt door te liegen en te bedriegen. Eva en Frank kunnen hem niet echt helpen en die frustratie maakt dat hun relatie onder hevige spanning komt te staan. Pas als Dave zelf erkent dat hij verslaafd is en hulp wil; kunnen alle molens gaan draaien. Ook die periode zit echter vol hobbels en tegenstrijdigheden, hetgeen dan weer extra stress oplevert voor het gezin. Dagelijkse angst hoe het leven van haar kind verder zal gaan.
Een angst die je door het hele boek heen kunt voelen. Zelfs terug in Nederland blijft de dreiging van de verslavings-wereld actueel.
Dit boek kun je bijna niet wegleggen. De paragrafen leiden je als vanzelf van de ene scene naar de andere. Voor je het weet, zit je alweer in een volgend tafereel. Alles is zo plastisch en met oog voor al onze zintuigen geschreven. De vele dialogen maken het heel werkelijk. Zoals ik al eerder schreef; je voelt je als een stille getuige erbij aanwezig. Dat maakte, dat ik soms het boek toch even weg moest leggen. De emoties zo voelbaar; ik hoorde Eva praten en zag haar letterlijk acteren op alles wat er gebeurde in haar leven. Knap hoe de liefde voor haar kinderen haar de kracht gaf om door te gaan.
Of Dave gered wordt? Lees het boek!
Prachtig hoe Anneke ons meeneemt in dit verdrietige verhaal. Mooi hoe ze aan het eind in haar slotwoord verwoordt wat dit alles met haarzelf gedaan heeft en hoe ze nu in het leven staat. Ze weet nu, dat ze een mooie en sterke vrouw is. Ze is een schijnende verschijning geworden. Zo krijgt de titel van haar boek een nieuwe uitleg.
De missie van Anneke om haar verhaal te vertellen aan andere ouders met jonge kinderen is zeker gelukt. Een inkijkje krijgen in deze beangstigende drugswereld is akelig en tegelijkertijd verhelderend.
De gevaren liggen immers om de hoek. Bij mijn appartement zitten elke avond hangjongeren (12 – 13 jaar oud ??)
Ze maken lol, blowen, drinken, snoepen en stoeien. Alles gaat spelenderwijs en toch…. Ik maak me steeds weer zorgen over deze kinderen. Weten hun ouders waar ze op dat moment vertoeven en wat ze eigenlijk aan het doen zijn??
Eva bleef uit liefde voor haar kind met hem praten, hem verzorgen en hem steunen.
Hopelijk kunnen andere ouders dat ook.
Dit boek krijgt van mij 5 sterren, een #aanrader voor iedereen.
Verhaal van een moeder met een verslaafd kind
Recensie door Resi Veldhoven auteur van de autobiografie ‘De Rouwcamper’.
We hebben goed geluisterd naar elkaar; onze boeken zijn inmiddels gelanceerd.
Of Dave gered wordt? Lees het boek!
Hopelijk kunnen andere ouders dat ook.
Dit boek krijgt van mij 5 sterren, een #aanrader voor iedereen.