Toegang Geweigerd Danny de Vos

Riccardo 15 mei 2024
Toegang Geweigerd Danny de Vos

Het boek Toegang Geweigerd gaat over een Nederlandse jongen genaamd Nick Visser en over Zaïd, een jongen met dezelfde leeftijd als Nick, die een vluchteling is. Nick gaat in de zomervakantie op vakantie naar een Grieks eiland. Op het eiland verblijft Nick in Hotel Atlantis. Tijdens het verblijf komt Nick Zaïd tegen in een bootje met vluchtelingen. Ze worden vrienden en Nick besluit om Zaïd één dag te gunnen in Hotel Atlantis. Nick besefte niet welke gevolgen zijn idee heeft. Het plan werkte totdat Nick mee werd genomen met veel andere vluchtelingen.
Ik vind dit boek wel interessant omdat het verhaal realistisch is wat ik later uitleg bij mijn eerste argument.

Terwijl ik dit boek aan het lezen was merkte ik dat het verhaal best wel realistisch is. In het boek staat dat in de buurt van Hotel Atlantis een oud hotel staat. De vluchtelingen die dus naar Europa wilden gaan verbleven hier in het oude hotel. Dat oude hotel was niet een goede plek om te logeren, maar als vluchteling heb je gewoon geen keus. Dat laat dus een groot contrast zien tussen vluchtelingen en mensen die geen vluchtelingen zijn.
Het verhaal heeft een gesloten einde, maar er is geen duidelijk einde met wat er met andere personages in het boek is gebeurd. Zo was er een ober in Hotel Atlantis, Berzo, die een rol meespeelde in het verhaal, maar heeft geen duidelijk einde aangezien hij ineens verdween zonder dat er bekend is hoe het met hem is afgelopen.
Deze schrijver gebruikt een unieke stijl van schrijven in het boek, omdat de schrijver ook stukjes schrijft Nick of Zaïd dan het ik-persoon is, wat normaal niet gebruikt wordt in een boek met een auctoriaal perspectief.

Dit boek raad ik je aan als je een boek zoekt waarbij je ergens een kijkje in wilt nemen bij een onderwerp waar je niet altijd bij stilstaat, zoals hoe het is om een vluchteling te zijn.