Is er liefde tussen twee tegenpolen?
Het boek Alles wat ik aan je haatte van Tamara Postma mocht ik lezen van Zin in Feelgood en Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Het is het eerste deel van de Oxymoronserie.
Het verhaal begint 25 jaar geleden. Fréderique en Willem verwachten een baby. Fauve, de beste vriendin van Fréderique, belt haar op, omdat er een noodgeval is. Fauve is al een tijdje niet lekker en Fréderique vertrouwd het niet. Fauve blijkt aan het bevallen te zijn, zonder dat ze wist zwanger te zijn. Ze bevalt van dochter Hazel. Drie uur later worden Fréderique en Willem de trotse ouders van James die de roepnaam Jamie krijgt. De kinderen worden naast elkaar gelegd en er wordt geopperd dat het leuk zou zijn als ze later een relatie aangaan met elkaar.
Jamie groeit op in een welgesteld gezin. Zijn ouders zijn nog bij elkaar en hij kan alles krijgen wat zijn hartje begeert. Hazel daarentegen groeit op bij haar moeder in een achterstandswijk. Haar vader is onbekend. Hazel heeft geen studie gevolgd, omdat ze moest werken zodat de rekeningen betaald konden worden. Fauve is altijd weg en dus heeft Hazel niet veel aan haar moeder. Jamie heeft een relatie met Vivian, haar vader is de grote baas van Jamie. Jamie blijkt in het verleden een ongeluk te hebben veroorzaakt. Hierdoor heeft hij een schuld. Via zijn schoonvader heeft hij een regeling getroffen dat zijn schulden worden afbetaald en dat hij een woonruimte heeft. Er staat wel tegenover dat Jamie Vivian het naar haar zin maakt. Jamie en Hazel blijven elkaar in hun leven tegenkomen. Fauve kijkt niet echt om naar haar dochter. Bij Fréderique en Willem kan Hazel altijd terecht. Hazel en Jamie zijn als water en vuur. Ze maken elkaar het leven zuur. Zal dit voor altijd zo blijven? Blijft Jamie voor altijd bij Vivian? Het is de vraag of hij zijn relatie durft op te geven, want er staat veel op het spel met wat zijn schoonvader allemaal voor hem gedaan heeft.
Tamara Postma heeft een fijne schrijfstijl. Ze begint een hoofdstuk met vanuit welk personage het hoofdstuk wordt beschreven. Ik had het boek binnen 2 dagen uit. Ik pakte het verhaal makkelijk op als ik het weggelegd had. Ik vind dat seks te veel de overhand kreeg in de relaties die beschreven werden. Wel mooi vind ik de contrasten tussen iemand die alles heeft en iemand die veel moeite moet doen om zijn hoofd boven water te houden goed beschreven. Ik ben nieuwsgierig geworden naar haar andere boeken van deze serie. Ik geef het boek 4 sterren.