Leuk als je van splatter horror houdt
Laat ik voorop zetten dat ik niet zomaar een "slechte "review plaats en laten we eerlijk zijn: Ik heb geen boek in de boekhandel liggen he.....
Horror en thrillers zijn mijn grootste hobby , al vanaf mij twaalfde jaar en ben nu 60 dus ik heb in al die jaren wel wat weggelezen.
En inderdaad, zoals een vorige recensent opmerkte: er zijn maar weinig Nederlandse horror schrijvers.
Dus ik was zeer aangenaam verrast toen ik de aankondiging van "Zerk " zag staan.
Vol goede moed begonnen in het verhaal.
In het begin, als er nog onduidelijkheid is over wat er aan de hand is is de schrijver op zijn best en schrijft hij het sterkste verhaal; zodra de aap uit de mouw komt is de spanning voorbij en verliest de schrijver zich in uitgebreide beschrijvingen van verminkt vlees, absurditeiten en rottende ingewanden.
Het zorgde er bij mij voor dat ik afstompte voor het aanwezige geweld. Ik bedoel; niet alleen bloot slaat dood.
De schrijver probeert de gruwelijkheden door je strot te duwen door vooral heel veel te beschrijven zodat je fantasie niet aan het werk gezet wordt. Eén van de redenen dat b.v. de film "Jaws" zo'n waanzinnig succes was en is ligt in het feit dat het monster zeer zelden in zijn geheel vertoont wordt en er subtiel gerefereerd wordt aan het volledige plaatje.
De schrijfstijl stootte mij soms af: in een kleine alinea van 5 regels wordt er tot 3x toe gerefereerd aan een geur. 25 pagina's waarin een schaap maar de hoofdrol blijft spelen en woordgebruik wat niet lekker lopen ( "ze komen niet voor, een bagatel").
Qua karakterontwikkeling viel er veel op te merken; hoofdrolspelers waar het maar moeilijk identificeren mee is en totaal onlogische acties die deze personages ondernemen.
Zo is er b.v. een relatie die zomaar uitgaat zonder dat daar noemenswaardig aandacht aan wordt beschreven.
En de climax.....????
Nou, in een vloek en een zucht voorbij.
Verder lijkt het alsof het boek van het allergoedkoopste papier is gemaakt en boek krult en breekt heel makkelijk op de rug.
Zeer vervelend.
Nee, dit is het niet voor mij.
Vol goede moed begonnen in het verhaal.
En de climax.....????
Nou, in een vloek en een zucht voorbij.
Zeer vervelend.
Nee, dit is het niet voor mij.