Underdog en Superheld
Piet Baetes ‘Superhelden sterven niet’ is het tweede deel uit zijn ‘Noodlot-‘ serie. Het eerste deel, ‘De dood van Anke Hoffman,’ is goed ontvangen en het verbaast me niet als dat met dit tweede deel ook het geval zal zijn.
Het plot is simpel te vertellen: Yossarian, de hoofdpersoon is op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd in een winkelcentrum tijdens een schietpartij. Yossarian wordt verdacht. Is hij schuldig? Lees het boek vooral van kaft tot kaft.
“Yossarian Deweerdt is trouwens geen mongool, maar iemand met een verstandelijke handicap.”
Maar…gedurende het verhaal leren we Yossarian kennen als een jongeman met een bijzondere geschiedenis die onbekommerd in het leven staat en die het vermogen tot liegen niet bezit, noch het concept begrijpt.
En dat kan hem duur komen te staan, of niet, of toch. Juist dat onvermogen bepaalt zijn lot door de noodlottige gebeurtenissen heen die allemaal hun oorsprong hebben in leugens.
Dóórlezen. Dat doe je vanzelf omdat de hoofdstukken kort en afwisselend zijn en de taal je makkelijk door het verhaal leidt. Ook omdat er veel dialoog in voorkomt waardoor je de personages en hun attitude goed dan wel snel leert kennen.
De spanning die in het eerste deel van het boek nog in het ‘wat is er nu precies gebeurd?’ zit, verlegt zich halverwege naar ‘hoe loopt dit af?’ Zal er gerechtigheid zijn en is die naar de letter of naar de geest?
Het geheel is subtieler dan de antwoorden op deze vragen en het motto dat aan het boek is meegegeven is er niet voor niets:
“Voor de moedigen, de koppigaards, de superhelden. Blijf vechten en geef nooit op. De wereld heeft jullie nodig.”
En zo is het.
En zo is het.