Een pareltje!!
'Als scheuren in de aarde' is het debuutroman van de Engelse romanschrijver, journalist Clare Leslie Hall vertaald door Maya Denneman en Denise Kock.
Beth leeft samen met haar man Frank op een boerderij in Dorset. Ook al hebben ze het heel druk toch vinden ze het daar zalig om te leven, alleen wordt hun geluk overschaduwd door de dood van hun zoontje Bobby. Wanneer op een dag haar jeugdliefde Gabriel Wolfe samen met zijn zoontje Leo terug naar het dorp keert, verandert alles. Leo doet Beth terug denken aan Bobby. Ze kan het heel goed met hem vinden. Door hem krijgt ze meer en meer contact met Gabriel met alle gevolgen van dien.
De auteur vertelt het verhaal in verschillende tijdslijnen. In 1968 keert Gabriel terug naar zijn dorp, in 1955 volgen we Beth en Gabriel die tijdens de zomer stapelverliefd op elkaar zijn en de tijd van hun leven hebben. Dit wordt afgewisseld met heden namelijk de rechtszaak in 1969 waarin Frank als beklaagde zijn vonnis afwacht. Op die manier leer je de personages heel goed kennen. Hun liefde, hun frustratie, hun gemiste kansen, hun verdriet komen zo keihard binnen. Doordat de spanning langzaam wordt opgedreven, wordt de lezer bijna gedwongen om verder te lezen. Je wil weten welke keuzes ze maken en welke misstappen er gebeurd zijn.
'Als scheuren in de aarde' is een indrukwekkende roman. Het is een boek waarin hartverscheurende keuzes worden gemaakt die leiden naar dat ene moment waarbij je eventjes naar adem moet happen.
Bedankt Luitingh-Sijthoff dat ik één van de geselecteerde lezers mocht zijn die een voortuitexemplaar kregen.
'Als scheuren in de aarde' is een pareltje om te koesteren.
'Als scheuren in de aarde' is een pareltje om te koesteren.