Beklijvend!!
'Hoe klein de wereld is' een verhaal dat oorspronkelijk door Walter Lucius werd bedacht. Helaas door zijn overlijden heeft hij nooit zijn roman kunnen beëindigen. Walters partner en de uitgeverij vonden dat Walters verhaal toch moest uitgebracht worden. Carla de Jong vonden ze de ideale auteur om dit project te voltooien.
Vlak voor de oorlog leeft Luna samen met haar vader Wolfram en oma op een boerderij in Texel. Haar moeder Elena is gestorven toen Luna nog baby was. Sinds haar dood is Wolfram een norse man geworden, hij wordt gauw boos en heeft ook wel losse handjes. Hij is heel gesloten en sluit hem ganse dagen op in zijn atelier waar hij talrijke onafgewerkte schilderijen van Elena maakt. De dood van Elena is een mysterie, er wordt er geen woord over gerept.
Wanneer de oorlog nadert, verbiedt vader Luna om nog contact te hebben met haar beste vriend Thiemen omdat hij een nsb'er is. Wolfram vindt het veel te gevaarlijk want hijzelf is tegen het Duitse regime. En als later de Joodse Rifka bij hen onderduikt mogen ze geen risico's nemen.
In 1943 ontmoet Luna de Indiase legerarts Chandar, die zich over haar gewonde paard ontfermt. Ze krijgt gevoelens voor hem maar wanneer ze ontdekt dat hij bij de Wehrmacht zit, beseft ze dat ze geen relatie met hem kan beginnen. Ze geraakt volledig in de war. Ze twijfelt. Wie is eigenlijk de ware Chandar en aan welke kant staat hij?
De cover is een schilderij van de kust van Texel. Je ziet duinen, strand, zee en drie mensen in de verte. Zonder te spoileren zal je na het lezen van het boek mijn mening kunnen bevestigen dat dit de ideale cover is die bij het verhaal past. Knap gedaan!
Het verhaal wordt beurtelings verteld door Chandar en Luna, tijdslijnen worden met elkaar afgewisseld.
We starten in 1943, Chandar is in Texel gestationeerd met de Wehrmacht en hij ontmoet Luna. Vervolgens keren we terug naar 1938, de tijd voor de oorlog uitbreekt. Chandar woont nog in Port Blair in India bij zijn ouders. Hij adoreert zijn vader die arts is en zou heel graag in zijn voetsporen treden. Luna is jong, woont op Texel. Het liefste struint ze het strand af samen met haar boezemvriend Thiemen.
Niet alleen leren we op deze manier de personages heel goed kennen zowel voor, tijdens als na de oorlog maar leren we ook meer over de gebeurtenissen die zich tussen 1938 en 1946 op Texel, in Duitsland en India afspeelden. De schrijfstijl zorgt ervoor dat we als het ware de onderdrukking en de gruwelen van de oorlog kunnen voelen.
'Hoe klein de wereld is' is een groot verhaal waarin onderdrukking, liefde, verraad, spijt, vergeving en hoop mooi in elkaar vloeien.
Het is een boek om te koesteren. Het is een verhaal dat je zo vastgrijpt dat je niet wil dat het eindigt. Het zindert na, je moet het echt laten bezinken.
Bedankt Carla de Jong dat je het aandurfde om Walter Lucius zijn project te voltooien!
'Hoe klein de wereld is' zet ik alvast op mijn lijst van favoriete boeken. Dit mooie verhaal zal ik nooit vergeten.