De dochter van de kaartenmaker
Clare Marchant werd in Nederland bekend met De geheimen van Saffron Hall. Met De dochter van de kaartenmaker, haar derde vertaalde roman, weet ze opnieuw te boeien. Maar slaagt ze erin om met dit nieuwste historische verhaal de lezer wederom te verrassen?
In de dochter van de kaartenmaker maken we kennis met Freida, die op tragische wijze haar ouders verliest. Binnen haar familie vindt ze een nieuw thuis, waar ze de verfijnde technieken van haar vader verder ontwikkelt. Haar passie ligt bij het gedetailleerd in kaart brengen van wateren en landen, een essentiële taak voor schippers. Wanneer de Engelse koningin haar uitnodigt aan het hof om een speciale kaart voor Francis Drake te maken, besluit ze ook een kopie voor haar man Willem te maken, die ook een schipper is. Maar Freida’s ambitie en talent brengen haar in gevaar. Want wat als niet iedereen haar plannen steunt? Kunnen zij, haar man en hun zoontje Jacob veilig blijven in een wereld vol spanningen en verraad?
Tegelijkertijd volgen we in het heden Robyn, die haar man verloor tijdens een zeiltocht. Jaren later worstelt ze nog steeds met de beslissing om hem officieel dood te verklaren. Wanneer ze een mysterieuze kaart in de collectie van haar vader ontdekt, trekt die haar aandacht. Er zit bloed op de kaart, en de geschiedenis ervan roept dringende vragen op. Wat voor geheimen schuilen er achter dit bijzondere object?
De dochter van de kaartenmaker is een meeslepende historische roman. Je leeft intens mee met Freida, die ondanks de obstakels vecht voor het leven dat ze wil leiden. Marchant weet de harde realiteit van die tijd prachtig neer te zetten, terwijl ze ook Robyns verdriet en onzekerheid subtiel tussen de regels door laat voelen. Robyn is enerzijds krachtig en vastberaden, maar haar onzekerheid bij het nemen van een cruciale beslissing maakt haar menselijk en herkenbaar.
Voor liefhebbers van historische romans is De dochter van de kaartenmaker een echte aanrader. Marchants toegankelijke schrijfstijl houdt je moeiteloos in het verhaal, en je blijft doorlezen, benieuwd of beide vrouwen hun geluk weten te hervinden.
Ik heb genoten van dit boek. De cover sluit prachtig aan bij de inhoud en onderstreept Marchants talent in dit genre.