Een meesterlijke verdraaiing van alledaagse zaken.
Ik heb 'de Handjesklap machine' op de dag van de presentatie (Maccniffecent Fair 29 maart 2025) uit de handen van auteur Johan Klein Haneveld mogen kopen. Ik was vanaf de dag dat de omslag bekend is gemaakt, meteen al geïntrigeerd door de geweldige omslag (Art by: Gidion van de Swaluw) die, na het boek te hebben gelezen, een prachtige weergave is van wat je ervan mag verwachten. Als traktatie krijg je bij elk hoofdstuk zo'n prachtige plaat met een impressie van wat je kunt verwachten in dat deel van het verhaal.
Het is een boek vol mysteries, die je stapje voor stapje aan de hand nemen en uiteindelijk leiden naar een spectaculair einde, welke je nog even lekker op het verkeerde been kan zetten als je niet oplet.
Het lijken in eerste instantie losse vertellingen over de ervaringen van Anthonie Wander, die is gefascineerd door folklore. Deze fascinatie komt niet uit de lucht vallen, maar komt van een ervaring die zijn gehele leven zal vormen en waarin je als lezer wordt getrakteerd of spitsvondige stukjes verhaal doorspekt met jeugdherinneringen (wie heeft zich nu niet afgevraagd wat er zich achter die ene hoge blinde muur bevindt?). Uiteindelijk vormen alle losse stukje een mooi pakketje van verhalen die je nog even verwonderd in je stoel laat zitten zodra je de laatste pagina hebt omgeslagen.
Al met al een boekwerkje wat niet mag ontbreken op de schap van de Fantastische verhalen lezer!