Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Amazon 6.0

Rolf Bos 15 oktober 2019

Het verbijsterende aan het nieuwe boek van Rob Hart is dat hij een toekomst beschrijft die velen van ons nog wel eens - god verhoede - kunnen meemaken. Cloud, vertaling van The Warehouse, gaat over een multinational die alle taken van de Amerikaanse overheid beetje bij beetje heeft overgenomen. In welk jaar we precies zijn wordt niet duidelijk, maar we zijn niet heel ver in de toekomst. Wél duidelijk is dat er een paar jaar eerder iets verschrikkelijks is gebeurd (in het boek wordt steeds verwezen naar een ‘Zwarte Vrijdag’), waardoor het leven buiten de muren van de vestigingen van Cloud redelijk ondraaglijk is geworden. Het bedrijf, opgericht door ene Gibson Wells (jawel, hij vertoont de autistische trekjes van Jeff Bezos en Steve Jobs), heeft overal in het land enorme magazijnen, waar de werknemers niet alleen werken, maar ook wonen.  

Denk Amazon, maar dan met 6.0 erachter.  

Het werk: de hele dag als een soort marathonloper tussen de schappen heen en weer rennen om de producten naar een lopende band te brengen. De bezorging naar de klanten in het land geschiedt vervolgens met een grote vloot drones. Geestdodender werk bestaat er niet, toch wil vrijwel iedereen voor Wells werken, buiten de muren is de werkloosheid na Zwarte Vrijdag enorm (er is op die dag trouwens ook iets met het klimaat gebeurd, maar dit terzijde). Het leven binnen de vestigingen van Cloud wordt aan alle kanten gecontroleerd (de werknemers dragen een horloge dat alles ziet en meet), maar het werknemerschap biedt wel een zeker bestaan, inclusief woonruimte, gezondheidszorg, amusement, winkelcentra en pensioen.  

Maar daar betaal je als werknemer natuurlijk wel een prijs voor, er lopen overal veiligheidsagenten, en als je niet hard genoeg werkt, of je anderszins niet aan de vaak onzinnige regels houdt, kost je dat sterren. Bij één ster flikker je onherroepelijk uit de Cloud. In het boek volgen we Zinnia, die als een soort spion in het bedrijf geïnfiltreerd is (wie haar opdrachtgever is, wordt pas aan het einde duidelijk), en haar vriend Paxton, wiens eigen bedrijfje door de Cloud is weggemaaid. Daarnaast is er een hoofdrol voor oprichter Wells, die aan een dodelijke ziekte lijdt (weer een parallel met Steve Jobs?) en die op het punt staat zijn bedrijf en filosofie aan een opvolger over te dragen. Is hij uit op de algehele wereldheerschappij? Het heeft er alle schijn van.  

Cloud staat vol met spannende, korte hoofdstukken, steeds weer vanuit het perspectief van een van de drie belangrijkste karakters. Hart, die eerder een niet in het Nederlands vertaalde serie rond privédetective Ash McKenna schreef, heeft een fijne pen, je blijft doorlezen. We gaan hier natuurlijk niets prijsgeven, maar het einde is verrassend, bovendien is Cloud echt zo’n boek dat je - weer eens - aan het denken zet over de toenemende macht van grote internetbedrijven.  

Bij het lezen moet je af en toe ook denken aan het briljante De Cirkel van David Eggers, over het fictieve internetbedrijf De Cirkel dat mondiale hegemonie nastreeft. Grappig is dat een veel ouder boek, Fahrenheit 451, van de onvolprezen Ray Bradbury, een bijrolletje speelt in Cloud. In dat SF-boek uit 1953 zijn boeken verbannen en worden kritische gedachten onderdrukt. Het boek wordt in Cloud door tegenstanders van Gibson Wells een paar keer genoemd, ook wordt er verwezen naar Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood.  

De maatschappijen die Bradbury en Atwood beschrijven zijn donkerder en vooral veel repressiever dan die van Rob Hart, toch schetst de auteur in Cloud ook de contouren van een dystopische maatschappij, waar het voor vrije geesten niet prettig toeven is. Een samenleving die misschien niet eens zo erg ver in de toekomst ligt. Of zijn we nu te somber?  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Rolf Bos

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur