Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een iPhone in 1468!

Rolf Bos 01 oktober 2019

Het nieuwste boek van rasverteller Robert Harris begint traditioneel: ‘Laat op dinsdagmiddag 9 april van het jaar Onzes Herrezen Heren 1468 was in dat oeroude gebied in het zuidwesten van Engeland dat al sinds de Saksische tijd bekendstaat als Wessex, een eenzame reiziger te zien die zich te paard een weg zocht over de woeste heide.’ De ruiter passeert het stadje Axford, waar voor de herberg ‘een groepje ongure mannen zitten te drinken onder een uithangbord met een geschilderde zwaan erop’. Even later rijdt hij langs de ‘hoge muren van de stadsgevangenis, waar drie geëxecuteerde misdadigers rottend in een ijzeren kooi hingen...’.  

Fijn, denk je, Harris, de auteur van heerlijke boeken vol alternatieve geschiedenis als Vaderland, München 1938, De officier en Enigma, heeft een nieuw boek geschreven dat zich in onze Middeleeuwen afspeelt, met de ietwat raadselachtige titel De tweede slaap. Een tijdperk waar Harris nog niet eerder over geschreven heeft.  

Een jonge priester, Christopher Fairfax, is er door zijn bisschop op uit gestuurd om de dood van een priester in een afgelegen dorp te onderzoeken. De man zou tijdens een wandeling in de wouden zijn uitgegleden, aan de jonge priester de taak om de uitvaart te regelen.  

Eenmaal in Addicott St George aangekomen merkt de jonge priester en dus ook de lezer dat er in het dorp een beangstigend sfeertje hangt. De huishoudster van de dode priester gedraagt zich vreemd, de dorpsbewoners doen er het zwijgen toe. Het is een grauwe, gesloten wereld, vol geheimen, zo vermoeden we.  

En dan gebeurt het. We betrappen Harris meteen op de eerste pagina’s op een paar onvolkomenheden die helemaal niet passen in een roman die in de Middeleeuwen speelt. Het zijn rare details, waar je als lezer over struikelt. Eenvoudige huisjes die al beschikken over glazen ramen - kenden we die al in de Middeleeuwen? Een pijp roken - deed men dat in Europa al voor de tochten van Columbus? En die staande klok in de studeerkamer van de pastorie - waren die klokken er überhaupt al in 1468? Heeft Harris - en zijn redacteuren - rommelige research gepleegd voor zijn nieuwste boek? Het zal toch niet?  

Nee, want dan krijgt het verhaal een hele verrassende wending. In een kast van de dode priester ontdekt Fairfax vreemd materiaal zoals stukjes bakstenen die op elkaar passen, en die wij lezers als Lego herkennen, een plastic babypop, bovendien ontwaart hij daar ‘een van de apparaten die de Ouden hadden gebruikt om met elkaar te communiceren’. Het is zwart, glad en glanzend. Hij keerde het voorwerp om: ‘Op de achterkant stond het ultieme symbool van hoogmoed en godslastering van de Ouden: een appel met een hap eruit’. 

We zijn dan pas in hoofdstuk drie van het boek, op pagina 35, en dan krijgt het ‘Middeleeuwse’ verhaal van Robert Harris een zwieper van jewelste. Van een historische thriller lijken we ineens in een sciencefictionboek te belanden, want over welke 'Oudheid' gaat het hier nu eigenlijk?

De Kerk speelt in deze vreemde Middeleeuwen een hele belangrijke - en onderdrukkende - rol, alles wat neigt naar ‘wetenschap’, naar de kennis van de Ouden, wordt beschouwd als ketterij. Onderzoek naar die periode is ten strengste verboden. Maar dat verbod heeft de dode dorpspriester in het geheim dus aan zijn laars gelapt. Het werpt meteen ook een nieuw licht op zijn dood bij de heuvel die Duivelsstoel heet, en waar een mysterieuze toren uit de Oudheid staat.  

Fairfax is een jonge priester die ook niet geheel aan de leiband van de kerk loopt. Hij gaat, geholpen door enkele dappere dorpelingen en een ‘ketterse’ wetenschapper, op onderzoek uit naar de oorzaak van de dood van de dorpspriester. Hij stuit al snel op vele raadsels. Want wie liggen er in het massagraf bij de toren en wat zijn dat voor rare objecten die het groepje onderzoekers daar in de buurt opgraaft? Welke ramp heeft ervoor gezorgd dat het tijdperk van de Ouden zo abrupt ten einde kwam?  

Het zijn heerlijke ingrediënten en meesterverteller Harris heeft er een magistraal en razend spannend verhaal rond gesponnen, met tal van knipogen naar de actualiteit, naar een wereld waar we erg afhankelijk zijn geworden van moderne technieken, maar we volgens Harris slechts zes maaltijden verwijderd zijn van de hongersdood. Wat als dat vertrouwde leventje in één klap in elkaar dondert? Gaan de overlevenden dan ook terug naar een tijd die op de Middeleeuwen lijkt? En wat doen overheid en kerk dan?  

De tweede slaap is een duistere, dystopische geschiedenis die niet alleen qua opgeroepen sfeer doet denken aan klassiekers als De naam van de roos van Umberto Eco, en, jawel, Margaret Atwoods Het verhaal van de dienstmaagd. De tweede slaap: een van de beste boeken van dit jaar.  

3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Rolf Bos

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!