Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Camilleri stelt nooit teleur

Rolf Bos 15 januari 2020

Briljante opening van het ‘nieuwe’ boek van Andrea Camilleri, Jacht op de schat. In het Siciliaanse Vigàta gaan een oude broer en zus compleet door het lint. Ze hebben zich opgesloten in hun grote appartement, de man begint met een pistool op voorbijgangers te schieten. Op hun balkon hangen onderwijl spandoeken met vrolijke teksten als: ‘Heb berouw, zondaars!’ en ‘We zetten het jullie betaald met je leven, zondaars!’ Dat kan commissaris Salvo Montalbano natuurlijk niet over zijn kant laten gaan. Hij roept de lokale brandweer op, en gaat, met gevaar voor eigen leven, met een ladder naar boven. Na wat geschermutsel wordt het stel bejaarden overmeesterd. Tot grote verbazing van Montalbano staat hun appartement vol met religieuze snuisterijen, een kamer met crucifixen in alle maten. Het wordt nog gekker: in de slaapkamer van de oude man wordt een levensgrote sekspop aangetroffen, zo’n opblaaspop, het ding ziet er vaak gebruikt uit.    

‘Het was een versleten opblaaspop, ze was een deel van haar haren kwijt, miste een oog, één borst was gerimpeld en her en der zaten ronde en rechthoekige stukjes rubber op haar lichaam. Zo te zien had Gregorio de gaten, die door de ouderdom in de pop waren gevallen, met rubber dichtgeplakt.’    

So far, so good, het oude stel, verwarde, godsdienstwaanzinnige mensen, wordt in een instelling ondergebracht en onze inspecteur kan zich weer wijden aan de geneugtes des levens. Een goede maaltijd, bereid door zijn huishoudster of in een van de vele restaurantjes in de buurt, een prettige ‘overpeinzingswandeling’, een telefoontje met zijn geliefde Livia, die in het verre Genua woont. Een bezoekje aan haar stelt hij echter steeds weer uit, tot chagrijn van zijn vriendin. Wel gaat hij gezellig uit eten met Ingrid, een Zweedse schone die in Vigàta is neergestreken.    

Maar dan wordt dat prettige leventje van onze commissaris verstoord. Er wordt in een afvalbak nog een opblaaspop gevonden, en het gekke is dat het ding er precies zo uitziet als het attribuut dat in de slaapkamer van de verwarde oude man werd gevonden, inclusief gerepareerde gaten. De commissaris staat voor een raadsel, de verwarring wordt nog groter als er rare gedichtjes op het politiebureau worden bezorgd, poëzie waarin getallen een belangrijke rol spelen. Met hulp van een jonge vriend van zijn Zweedse vriendin, een jongeman die slim is en analytisch kan denken, poogt Montalbano het raadsel op te lossen. Let wel, hij doet dat in zijn eigen tijd, er is immers nog geen sprake van een misdaad. Dat wordt anders als een achttienjarig meisje verdwijnt dat voor het laatst werd gezien toen ze in een terreinwagen werd getrokken.    

Zie hier de ingrediënten van de nieuwe ‘Camilleri’, al kun je bij dat ‘nieuwe’ natuurlijk wel vraagtekens zetten. Jacht op de schat is de vertaling van La caccia al tesoro en dat - zestiende Montalbano-deel - verscheen al in 2010. Daarna kwamen er in het Italiaans nog een aantal ‘Montalbano’s’ uit van de Italiaanse schrijver, die vorig jaar op 93-jarige leeftijd overleed.    

De kleine, sympathieke uitgeverij Serena Libri, gespecialiseerd in vertaalde Italiaanse literatuur, is als altijd verantwoordelijk voor de prettig verzorgde vertaling. Fijn vooruitzicht: als het goed is, liggen er nog minstens tien op de Italiaanse plank - bundels met korte verhalen uitgezonderd.    

Camilleri schreef rustig door tot vlak voor zijn dood. De Siciliaan, die pas vrij laat (in 1994) begon met het schrijven van thrillers, wordt wel de Italiaanse Simenon genoemd. Zijn hoofdpersoon heeft inderdaad wel wat weg van Maigret. Net als de legendarische Franse speurder is Montalbano een eenling die zijn eigen plan trekt.    

Daarnaast is hij niet al te succesvol in de liefde, heeft hij een voorliefde voor de Siciliaanse keuken (zijn gewicht is in de boeken ook altijd een thema), kampt hij met niet al te slimme collega’s zoals de dialect pratende Catarella en moet hij het hoofd bieden aan autoritaire superieuren, die het altijd beter schijnen te weten. Prettig vooringenomen, dat is onze Montalbano ook altijd.    

‘Een elegante vijftiger, een pochet in het borstzakje, een gouden bril, uiterst verzorgd peper- en zoutkleurig haar, Engelse schoenen met allerlei tierelantijnen, een snor waarvan de punten omhoog wezen. De man had zich zo rijkelijk besprenkeld dat het kantoor binnen de kortste keren vulde met een weeïge geur die op zijn maag werkte. De commissaris had hem nog niet gezien of hij had al een hekel aan hem.’    

Het verhaal meandert ondertussen rustig voort, de boeken van Andrea Camilleri doen het niet voor niks zo goed als ultieme vakantieliteratuur. Het duurt even voordat er echt bloed gaat vloeien, maar dan gaan ook alle remmen los. Over het einde laten we hier niks kwijt, maar Jacht op de schat kent een beklemmende, spannende finale. Conclusie: Camilleri stelt nooit teleur.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Rolf Bos

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!