Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Over het lot en hoe ermee om te gaan

14 maart 2017

Amor Towles (1964, Boston VS) schreef met Graaf in Moskou een historische roman die speelt in Sovjet-Rusland. Hoewel historisch belangrijke gebeurtenissen regelmatig de revue passeren, is het vooral de persoonlijke geschiedenis van Graaf Alexander Iljitsj Rostov. Het boek is mooi geschreven, mooier dan de wat dorre titel suggereert. De oorspronkelijke titel – A Gentleman in Moscow – vangt de sfeer van het boek veel beter. Dit is de tweede roman van Towles. Zijn debuut (Een kwestie van hoffelijkheid; Rules of civility) haalde vele bestsellerlijsten en werd in 15 talen vertaald.

Graaf in Moskou begint met een gedwongen verhuizing. Het is 1922 en Alexander Rostov verblijft in een luxueuze suite in hotel Metropol. Als hij na een middagwandeling terugkeert in het hotel, wordt hij door soldaten opgewacht en per direct overgeplaatst naar een benauwd zolderkamertje. Ondanks of dankzij zijn adellijke afkomst (in Sovjettermen een ‘voormalig persoon’), blijkt de graaf een vindingrijke en eigenzinnige levenskunstenaar te zijn die goed met de wendingen van het lot weet om te gaan.

Want het lot speelt – hoe kan het anders in een dictatuur – een centrale rol. Soms wordt dat letterlijk benoemd: "Maar het Lot zou niet de reputatie hebben die het heeft, als het eenvoudigweg deed wat voor de hand lag." Maar nog fraaier wordt het geïllustreerd door de plotselinge en onverwachte gebeurtenissen die de schikgodinnen in petto blijken te hebben.

Het boek ademt een sfeer van melancholie. Dat komt door het taalgebruik, maar ook de locatie waar zich een groot deel van het verhaal afspeelt, draagt eraan bij. Hotel Metropol is, te midden van het grimmige decor van een maatschappij die zucht onder de terreur van Stalin, een plaats waar menselijkheid centraal staat.

Amor Towles toont zich door terloopse observaties en opmerkingen een veelbelezen man. Daarbij schrijft hij erg beeldend en gebruikt hij zorgvuldige en kleurrijke vergelijkingen. Als iemand in de keuken een armvol sinaasappels meebrengt, schrijft Towles:

"Met het instinct van gedetineerden die ontdekken dat de gevangenispoorten open staan, rolden de afzonderlijke sinaasappels naar alle kanten, om hun kans op ontsnapping te verhogen."

Dat is niet alleen mooi geformuleerd, het is ook een intelligente verwijzing naar de positie van de hoofdpersonen, ten opzichte van de maatschappij waarin ze leven.

Graaf in Moskou neemt je mee door ruim dertig jaar levensgeschiedenis van de hoofdpersoon. En hoewel ergens te lezen valt: “Wij geven het liever niet toe, maar het Lot kiest geen partij”, blijkt dat het Lot toch ook is, hoe je erop reageert. Alexander Rostov is daar een meester in.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur