Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ongelijke werelden

29 oktober 2018

Vertel het iemand speelt zich voor het grootste deel af in Marokko, daarnaast onder meer op de Franse slagvelden van WO I. Toch is die oorlog niet het thema van deze door de Marokkaans Vlaamse Rachida Lamrabet geschreven roman. Het centrale thema is ongelijkheid. Zowel wat betreft de twee mannelijke hoofdrolspelers, maar evenzo tussen Marokko en Frankrijk. Niet voor niets opent het boek met een wetsvoorstel uit 1915 waarin de Franse overheid stelt: “We hebben het recht de hulp in te roepen van onze koloniale onderdanen. Hebben we immers niet voorspoed en vrede gebracht in onze koloniën?” 

Vertel het iemand heeft een fraaie compositie. De schrijfster wisselt dialogen af met flashbacks en dagboekfragmenten van de hoofdpersoon. Deze Marokkaanse jongeman is een buitenechtelijk kind, die zonder zijn vader te kennen met zijn moeder onder harde omstandigheden opgroeit. Desondanks zijn zijn herinneringen aan zijn jeugd goed; wat later zorgt voor gevoelens van melancholie en verlies.  

“Dat je nooit aankomt op de plek die je verbeeldde, en dat het onmogelijk is om terug te keren naar de plek die je achterliet”.  


Hij verlaat op jonge leeftijd zijn moeder, op zoek naar zelfstandigheid en avontuur. Die zoektocht brengt hem in contact met een imam, waar hij de Islam beter leert kennen en zich ook het lezen en schrijven eigen maakt. Die verworvenheid brengt hem aan het van de roman naar het schavot. Want taal geeft macht.  

“A’mmar zei dat de Fransen ons leerden schieten en marcheren, maar dat ze hun taal voor zich hielden, omdat ze nog belangrijker was dan schieten en marcheren.”  


Ondanks dergelijke mooie zinnen en de fraaie compositie mist de roman iets. Er blijft een bepaalde afstandelijkheid in de vertelling die maakt dat het verhaal je niet echt grijpt. Die afstandelijkheid resoneert weliswaar met de niet-relatie tussen vader en zoon, maar dat lijkt geen bewuste intentie van de schrijfster. Op de een of andere manier komt deze roman steeds net niet op gang. Dat is jammer, want verder is er op het verhaal, inclusief thematiek en compositie, weinig aan te merken.  

Rachida Lamrabet (Sidiboujedain, 1970) verhuisde op zeer jonge leeftijd van Marokko naar België. Ze publiceerde haar eerste roman in 2007 en ontving daarvoor de Debuutprijs van Boek.be. Lambaret werkte tot 2017 als juriste bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum UNIA. Haar uitgesproken standpunten zorgden voor controverse, wat leidde tot ontslag. Daarover schreef ze een lang en gevarieerd essay: Zwijg allochtoon!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur