Leven of dood
Hoe is het om te leven in een wereld waar niemand ziek wordt. Waar er geen corruptie meer is en alles goed geregeld is. Waar niemand dood gaat. Dit klinkt natuurlijk als een ideale wereld waar iedereen wel wil wonen. Maar is deze wereld wel zo perfect als deze lijkt? Alles heeft zo zijn nadelen, zo ook deze 'perfecte' wereld. Een van deze nadelen is dat de bevolking snel groet wanneer er dus niemand komt te overlijden. Maar gelukkig is er op dit probleem een oplossing gevonden. Namelijk, de Zeisen. Dit zijn mensen die zorgvuldig zijn uitgekozen om mensen te dorsen (vermoorden). Wie, wanneer en hoe zij dat doen is aan de Zeisen zelf. Er zijn wel een paar regels waar de Zeisen zich aan moeten houden, zoals de hoeveelheid mensen die zij minimaal en maximaal in een jaar moeten dorsen. Ook mogen ze niet racistisch zijn door alleen maar mensen van dezelfde afkomst te dorsen. Ieder seizoen is er een conclaaf waar de Zeisen van die regio samen komen om te reflecteren op het afgelopen seizoen. Buiten het dorsen om zijn de Zeisen ook in staat om mensen onschendbaarheid te verlenen voor bepaalde tijd. Hiermee kunnen mensen niet gedorst worden en zijn ze dus beschermd.
In deze wereld van Zeisen groeien de tieners Citra en Rowan op. Ze groeien beiden op in een compleet andere omgeving en hebben geen weet van elkaars bestaan. Ze leren elkaar pas kennen nadat zij in aanraking komen met een Zeis genaamd Faraday. Deze Zeis ziet in beide tieners een potentiele Zeis maar mag maar één van de tieners benoemen tot Zeis. Daarom besluit Zeis Faraday om beide Citra en Rowan op te nemen als leerling-Zeis en de beste van de twee aan het eind van de opleiding te benoemen tot Zeis. Citra en Rowan gaan de uitdaging aan ook al zijn ze er niet zeker van dat ze mensen zouden kunnen dorsen als het er op aan komt. Na enige tijd breekt de dag van het lenteconclaaf aan. Hier worden Citra en Rowan voorgesteld aan de andere Zeisen en moeten zij een test afleggen. Op dit conclaaf krijgt Faraday kritiek van de Zeis Goddard over het feit dat hij twee leerlingen heeft in plaats van één. Deze uitspraak is het begin van een hele serie gebeurtenissen die tot moeilijke keuzes lijdt en mensen veranderd.
Het boek 'Zeis' is het eerste deel van een trilogie en is opgedeeld in 40 hoofdstukken. Na ieder hoofdstuk krijg je als lezer een stukje te lezen uit het dagboek van één van de Zeisen. Hierdoor leer je deze en hun beweegredenen beter kennen. Het boek was makkelijk door te lezen maar waar sommige stukken erg snel gingen, gingen andere stukken weer erg langzaam. Hier had ik in het begin wat moeite mee maar al snel kon ik het boek niet meer wegleggen. Ik kan ook niet wachten totdat ik de andere delen kan lezen. Alles bij elkaar raad ik het boek zeker aan en zou ik het zo nog eens lezen.
Ik heb dit boek gelezen voor de leesclub 'Thee, taart en leesvoer' van boekhandel Van der Meer in Noordwijk. Wij hebben het boek individueel een cijfer gegeven en het gemiddelde hiervan was een 8,2. Een mooie score die ik nog niet vaak voorbij heb zien komen.