Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verbijsterend kijkje in Amerikaanse cel

Rose Leighton 28 oktober 2016

Verbijstering, medeleven, een vleugje irritatie – de gevoelens die langskomen tijdens het lezen van Alias Fortezza wisselen elkaar regelmatig af. Wat na lezing vooral blijft hangen, is de verbijstering, over het Amerikaanse rechtssysteem en de gigantische verschillen met Nederland. Die verschillen heeft David Schrooten, een van de twee auteurs van dit boek, aan den lijve ondervonden.

Alias Fortezza is zijn verhaal, dat hij samen met journalist Freke Vuijst op papier heeft gezet. Een verhaal over hoe hij als jonge hacker steeds verder ging, en uiteindelijk wordt aangehouden door de Amerikaanse Secret Service en in zwaarbewaakte Amerikaanse gevangenissen terechtkomt. Het begint allemaal tamelijk onschuldig, wanneer David als jochie van elf een steeds betere hacker wordt, en op zijn slaapkamer hele cyberoorlogen uitvecht met hackers van over de hele wereld. Ze pesten elkaar door elkaars sites plat te leggen, en willen koste wat kost de slimste, de beste zijn.

Langzaam maar zeker zet David een hele community op, waarin hackers elkaar slimme trucs leren, maar waar ook gehandeld wordt in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Gestolen creditcardgegevens wisselen hier bijvoorbeeld van eigenaar, en dat levert goed geld op. David kan bij alle gegevens, en als hij dat op een gegeven moment inzet om een stel Russische ‘carders’, handelaars in creditcardgegevens, een lesje te leren, beginnen zijn problemen pas echt.

Uiteindelijk wordt hij, net aangekomen in Roemenië waar hij zijn nieuwe liefde wil opzoeken, aangehouden door Amerikaanse agenten, en dat is het begin van een lange periode in gevangenissen, eerst in Roemenië en daarna in Amerika. Omdat David in Roemenië is aangehouden, mag hij uitgeleverd worden aan de USA – iets wat de Nederlandse overheid nooit toegestaan zou hebben. De aanklacht is namelijk vooral gebaseerd op handel in creditcardgegevens, en dat is op dat moment in Nederland niet strafbaar. In Amerika echter wacht David een zware veroordeling – de aanklager wil hem tot voorbeeld maken in de strijd tegen cybercriminaliteit.

Dit alles wordt pas in de loop van het boek duidelijk. David vertelt het verhaal vanaf het moment dat hij op het vliegveld van Boekarest wordt aangehouden, en neemt de lezer in heldere, korte zinnen mee op zijn verschrikkelijke tocht door een flink aantal gevangenissen. Je deelt zijn verbijstering over hoe hij behandeld wordt en hoe het regime in de cellen is, en leeft mee met zijn eindeloze wanhoop. In elke instelling moet hij opnieuw de regels uitvogelen, opnieuw zijn plaats bevechten en opnieuw zien te overleven tussen geharde criminelen die nergens voor terugdeinzen. De stille, dromerige, jonge jongen uit Spijkenisse blijft maar amper overeind, en verliest keer op keer de hoop op terugkeer naar Nederland.

Davids verhaal wordt afgewisseld met hoofdstukken geschreven door Freke Vuijst, een Nederlandse journalist in Amerika die zich tijdens Davids gevangenschap heeft opgeworpen als contactpersoon. Zij geeft de meer feitelijke informatie, over de hackerswereld waarin David zich bevond en over de werkwijze van de Amerikaanse Secret Service, die David in wezen uitgelokt heeft.

Gek genoeg zijn het juist deze stukken, hoe informatief ook, die een vleugje irritatie oproepen. Want hoewel de zaken vrij feitelijk worden gepresenteerd, wordt langzaamaan wel duidelijk dat David online bepaald niet een stille, teruggetrokken jongen was. Als ‘Fortezza’ was hij een wat arrogante puber die zich onoverwinnelijk achtte, en die misschien wel iets beter had kunnen bedenken waar hij mee bezig was. En tegelijkertijd realiseer je je dat waar David mee bezig was, in Nederland niet strafbaar was, en dat het dus bizar is dat hij op deze manier in Amerika in de cel terechtkwam.

Alias Fortezza leest als een trein. Davids eigen verhaal is, zoals de flaptekst belooft, bijna een thriller, en omdat je erg met hem mee gaat leven, wil je steeds door blijven lezen. De hoofdstukken van Vuijst voegen voldoende informatie toe om ook het gevoel te krijgen dat je iets hebt opgestoken, en de verbijstering over hoe dit allemaal gelopen is, maakt dat dit boek je aan het denken zet. 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Rose Leighton

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur