Aangrijpend verhaal met stroeve start
"Het Kristal van Ahe'a" leest razendsnel door de korte hoofdstukken. Ieder hoofdstuk heeft een titel. Ook al is het een kort verhaal, toch helpt dit om nog meer grip te krijgen op het verhaal. Die titels geven meer diepgang aan het fantasyverhaal omdat dat extra aanzet wat het hoofdpersonage, Muna, meemaakt.
In de eerste paar hoofdstukken kon ik me moeilijk verbinden met het hoofdpersonage. Hierin maakte zij een reis met moeilijkheden onderweg. Te veel moeilijkheden om in het hoofdstuk te passen. Er was geen ruimte voor details of spanningsopbouw, waardoor het kaal las. Zonde, want er zit potentie in. Zoveel avontuur had ik liever in boekvorm gelezen, zodat er genoeg ruimte was om de spanning aan te zetten en mij echt te laten ervaren wat voor een reis het is.
Ook miste ik diezelfde diepgang in de emoties. Tegenstrijdige emoties werden kort en snel benoemd, vlak na elkaar. Daarna kwam dat niet terug, terwijl ik graag meer wilde lezen over hoe dit Muna beïnvloedt.
Al met al vind ik dat de eerste hoofdstukken beter tot hun recht zouden komen in boekvorm.
Bovengenoemd minpunt bevindt zich alleen in de eerste paar hoofdstukken. Daarna komt het verhaal tot leven. Naar mijn idee begint daar het verhaal dat Janine echt wil vertellen, en is het begin een nodige opbouw om te begrijpen waar Muna is. Hier schuif ik naar het puntje van mijn stoel. Iedere zin trekt me dieper in het verhaal en ik verwonder me over alles wat er rondom Muna gebeurt en wat ze meemaakt. Hier komt de ruimte om haar emoties en innerlijk te leren kennen. Zowel Muna als haar omgeving wordt uitgewerkt en ik beleef alles met haar mee.
Op het einde voelt Muna's reis vervuld, en toch alsof ze nog een heel leven voor haar heeft. Ook volgt daar een onthulling die me ertoe aanzet om het korte verhaal nogmaals te willen lezen, met nieuw inzicht.
"Het Kristal van Ahe'a" is een mooi verhaal dat me lang bijblijft.
"Het Kristal van Ahe'a" is een mooi verhaal dat me lang bijblijft.