Fiasco is het juiste woord

Rozella 11 september 2024
Een verrukkelijk fiasco is het debuutroman van Lotte Petersen. Een schrijfster van Nederlandse bodem. Wat ik voorafgaand het lezen van dit boek niet wist, maar later in mijn research naar de schrijfster achter kwam is dat veel ervaringen van de schrijfster zijn verwerkt in dit boek. Zij is vroeger zelf als au pair werkzaam geweest bij een gezin in Italiƫ. Nu ik deze informatie weet kijk ik anders tegen het verhaal aan, echter veranderd dit mijn recensie niet. Dit is het eerste boek wat ik van deze schrijfster lees.

Het verhaal wordt geschreven vanuit Mia en vanuit verschillende tijdsbestekken. Het heden speelt zich af in Rome, het verleden in Leiden. Mia is naar Rome vertrokken om daar aan het werk te gaan als au pair. Zij gaat hier werken voor een Italiaans gezin waarbij beide ouders in de filmindustrie werken. Mia heeft de zorg voor kleuter Leo en tiener Tommaso. Vooral aan Leo heeft Mia haar handen vol. Mia wordt gevolgd in haar avonturen als au pair, de vriendschappen die zij opdoet met de andere au pairs en de relatie die zij ontwikkeld met het gezin. Daarnaast wordt teruggeblikt naar Mia haar verleden in Leiden waar zij werkzaam was als bibliothecaresse. In deze stukken wordt teruggeblikt naar haar ontmoeting met Max, een student die zij ontmoet heeft in de bibliotheek.

Dit boek heeft niet aan mijn verwachtingen voldaan. Het verhaal had weinig diepgang. Ondanks dat de verhaallijnen van Mia in Rome en Leiden goed te volgen waren, miste informatie over haar. Hoe zag haar leven eruit voorafgaand Leiden? Zij verwijst meerdere keren terug naar haar vader, maar over haar jeugd wordt verder niks beschreven. Hoe is ze opgegroeid, hoe was de band met haar ouders, heeft ze broers/zussen en hoe is hun contact? Had zij tijdens haar werk als au pair contact met hen? En kon zij haar verhaal doen?

Het boek lijkt twee verhaallijnen te hebben die weinig met elkaar te maken hebben. Gedurende het boek is het wachten op een moment dat de verhalen van Rome en Leiden samen komen en dat als het ware een clue gevormd wordt, maar dit gebeurd niet.

Gezien het boek door een Nederlandstalige schrijfster is gescheven is de basis Nederlands. Echter wordt er in dit boek ook in het Engels en Italiaans 'gesproken' (geschreven). Dit is opzich leuk, via deze weg kan woordenschat van deze talen worden ontwikkeld, maar een woordenboek had soms fijn geweest om de betekenissen van de woorden na te gaan.

Door het lezen van dit verhaal waan je je in Rome. Petersen zet het verhaal zo neer dat je jezelf in Rome ziet lopen. Echter raakte ik al snel mijn aandacht kwijt gezien het verhaal uitgebreid werd neergezet. Het Leiden deel had van mijn part volledig geskipt kunnen worden. De ervaringen vanuit de au pair vond ik leuk om te lezen, maar een roman vond ik dit boek niet bepaald...

Meer recensies van Rozella