Liefde in tijden van oorlog.
Het is altijd uitkijken wanneer Robert Harris een boek uitbrengt. Historisch zit zijn plot goed in elkaar, maar toch permitteert hij zich een aantal vrijheden die we af en toe met een korreltje zout moeten nemen. Dit boek volgt nauwgezet de gebeurtenissen op de voet, hoe de Engelse regering geconfronteerd wordt met de Eerste Wereldoorlog. Prime minister Asquith heeft de leiding van de regering, waarin ook de legendarische Winston Churchill deel van uitmaakt. Naast zijn drukke beslommeringen van zijn oorlogskabinet, heeft de eerste minister ook een affaire met de veel jongere Venetia. Deze verborgen relatie brengt niet alleen zijn huwelijk, maar ook zijn land in gevaar. Zijn waanzinnige verliefdheid brengt hem tot een roekeloze briefwisseling met Venetia, waarbij hij staatsgeheimen te grabbel gooit. De staatsveiligheid in de persoon van de jonge inspecteur Deemer is zijn onbesuisde gedrag op het spoor en volgt in opdracht van zijn baas zijn briefwisseling en het gedrag van beiden van zeer nabij. De inspecteur laat niets onverlet om te infiltreren bij Venetia met de bedoeling of deze staatsgeheimen de vijand kunnen bereiken. De auteur slaagt erin de spanning in het boek op te bouwen en van beide protagonisten zeer goed de gevoelens nauwkeurig te beschrijven. Elk boek van Robert Harris is de moeite meer dan waard. Zo ook dit boek, het is niet zijn beste boek dat blijft voor mij nog altijd de Cicero trilogie maar dit is ook een pageturner die u enkele uren leesplezier geeft.