Brievenroman vol spanning en intriges.

Rudy BLOM 03 juni 2024
Laurent Binet is een cultfiguur in Frankrijk. Van zijn succesboek HhhH werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Deze keer schrijft hij een brievenroman vol met intriges, achtervolgingen, spanning en dit zeer knap samengesteld in het Florence tijdens de periode van hertog Cosimo de Medici. Alles draait om de moord op Jacopo da Pontormo, een schilder die echt heeft bestaan en die gelijklopend met de meer bekende Michelangelo door hertog Cosimo de Medici de San Lorenzo kerk moest voorzien van Bijbelse fresco's. De auteur zoals trouwens in veel van zijn boeken haspelt fictie en feiten graag door elkaar. Toch is het bronnenonderzoek van de auteur zorgvuldig gebeurd en zijn veel van de gebeurtenissen waarheidsgetrouw weergegeven. In 1557 wordt de eigenzinnige kunstenaar vermoord teruggevonden, die vooral om zijn naakten als controversieel werd beschouwd. Door een brievenroman te gebruiken als een spanningsboog, bouwt de auteur blokje per blokje op en geeft ons een inkijk in de levensgewoonten en vooral de intriges welke schering en inslag waren in die tijd. De auteur gebruikt zoveel als mogelijk teruggevonden brieven en authentiek materiaal om ons hierin een inkijk te geven. Het boek leest heel gemakkelijk in korte en iets langere brieven en het blijft boeiend en leerzaam om de ganse ontwikkeling in het gebeuren aangenaam te blijven volgen. De auteur stelt de schilder da Pontormo voor velen een grote onbekende terug in het daglicht en maakt hem naast Michelangelo even belangrijk. Zeer goed boek voor lezers van historische spanning gekoppeld aan de tijdsgeest van het Florence in de zestiende eeuw.

Meer recensies van Rudy BLOM

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.