Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Freire van de lage landen

Ruud Rooimans 26 november 2015
In de jaren 70 van de vorige eeuw, was heel onderwijskundig Nederland in de ban van Paolo Freire en zijn pedagogiek van de onderdrukten. Iemand die tegen de stroom in, het belang van de leerlingen voorop zet. Juist de allerarmsten konden alleen geholpen worden wanneer zij door scholing aan hun eigen ontwikkeling konden werken en zo uit de dagelijkse ellende zouden kunnen ontsnappen.
Eric van’t Zelfde geeft in zijn boek meerdere malen aan niet echt onder de indruk te zijn van de voortbrengselen van de pedagogiek en de didactiek omdat de verwetenschappelijking van de praktijk zo ver los is komen te staan van de werkelijkheid dat het niet anders dan onwerkbare luchtfietserij oplevert. Toch staat hij in een directe relatie tot pedagogische denkers als de eerder genoemde Freire, maar ook Langeveld. Op basis van de verantwoordelijkheid van de opvoeder schept hij een gepreformeerd veld waarin de opvoedeling zijn zelfverantwoordelijke zelfbepaling kan invullen. Anders gezegd, docent en directeur van’t Zelfde ziet wat de leerlingen nodig hebben en zorgt er koste wat het kost voor dat dit geregeld wordt. Dat dit leidt tot strijd met schoolbesturen, overheden, ouders en soms leerlingen mag duidelijk zijn. Dat de Eric, die zelf geworden is wie hij is door te zijn wie hij geleerd had te zijn, daar standvastig tegenin zou gaan is net zo duidelijk.
Vanaf de eerste bladzijde word je meegesleept in het verhaal van een bevlogen onderwijs man en zie je aan de hand van voorbeelden uit zijn dagelijkse praktijk de onontkoombare toekomst op je af rollen. (De protestant Luther had in deze situatie gezegd: Hier sta ik, ik kan niet anders) Zonder aan loopbaanplanning te doen zie je de docent groeien tot teamleider en directeur. Juist omdat hij in staat is de mogelijkheden te grijpen die op zijn pad komen. Dat hij die vaardigheid, of het gereedschap voor die activiteit wil aanleren bij zijn leerlingen en niet te vergeten zijn teamleden is ook vanzelfsprekend. Des te verdrietig is het dan ook te moeten zien dat een tomeloze inzet niet altijd tot een succes kan leiden en dat juist op het persoonlijke vlak de narigheid onverbiddelijk kan toeslaan. Dat misschien juist hierdoor de professionele tegenslagen, of beter gezegd de onprofessionele tegenwerkingen zo veel harder lijken aan te komen, maakt het verhaal alleen maar indringender.
Na het lezen van Superschool kan je niet anders dan bewondering hebben voor het team doorzetters van de Superschool. Je kan niet anders dan afkeer hebben van de regelgevers die als nutteloze pennenlikkers elk initiatief de grond in boren. En je kan niet anders dan hopen dat binnen het Nederlandse onderwijs het boek Superschool verplichte lesstof wordt op elke opleiding die voor onderwijsfuncties opleidt. Daarna moeten we echt hopen dat de beleidsmakers het boek ook eens doornemen en dan met het geleerde aan het werk gaan. Om in een paar jaar van een slecht scorende school een superschool te maken is een prestatie. Maar om dan in een paar jaar tijd de zaak weer af te laten breken is een angstbeeld. Hugo de Groot verdient het om navolging te krijgen!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ruud Rooimans

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur