serieuzer en grimmiger
Het derde en laatste deel van de Zeepmakerij-Trilogie, die zich afspeelt in Rothenburg ob der Tauber, is voor mij het zwakste deel, maar verdient toch nog 3,5 sterren, afgerond naar 4 omdat Hebban geen halve sterren toelaat.
Hoewel liefde altijd een centrale rol speelt in deze boekenserie, voelt dit deel toch op de een of andere manier serieuzer aan dan zijn voorgangers. In “De Essentie van Geluk” staat de dreiging van oorlog en de impact ervan op de inwoners van Rothenburg centraal. We volgen het leven van de 20-jarige Emma, die niets weet van haar biologische vader Anton, de eigenaar van de zeepfabriek, die in het geheim haar opleiding financiert. Wanneer de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog uitbreken, bevinden Emma en haar moeder zich plots in gevaar vanwege hun Joodse afkomst. Gelukkig krijgen ze onverwachte hulp van Antons echtgenote, Helen.
In een tijd waarin onbezorgdheid plaatsmaakt voor angst en onzekerheid, worden families verscheurd door de gevolgen van oorlog. Terwijl de oorlog zich ontvouwt, raakt ook de geliefde zeepfabriek in moeilijk vaarwater. De dreiging van verlies en vernietiging hangt als een donkere wolk boven de fabriek en haar werknemers.
Het boek dompelt ons onder in de realiteit van de NS-tijd, waarin overleven soms alleen mogelijk was door jezelf onder een valse naam te verbergen. Hoewel de geschiedenis van Rothenburg een kleine gemeenschap impliceert waar men elkaar kent, leren we dat er moedige en welwillende mensen waren die hun leven riskeerden om anderen te helpen ontsnappen aan het naziterrorisme.
Naast de grimmige tijden van oorlog is er gelukkig ook ruimte voor liefde en mededogen. Helen’s onzelfzuchtige steun aan Emma raakt ons diep. Emma vindt troost in de warmte van een liefdevolle omgeving, ondanks de dreiging die om haar heen hangt.
De personages in dit deel zijn prachtig uitgewerkt en hun emoties voelbaar. We zien de worsteling van Anton en zijn vrouw, de conflicten van Christian en zijn ouders, en we ervaren de spanningen die de oorlog met zich meebrengt. De auteur heeft op een meesterlijke manier de sfeer van deze tijd vastgelegd en we worden meegesleept in een rollercoaster van emoties.
Ondanks dat dit deel serieuzer en grimmiger is dan de voorgaande delen, biedt het een unieke kijk op het leven van de inwoners van Rothenburg en hoe zij omgingen met de uitdagingen van de oorlog. Het is een eerbetoon aan moed, opoffering en liefde in tijden van duisternis.