Het verhaal dat je niet meer loslaat.

SabineS 09 april 2023
Het boek is het vervolg op 'De jongen in de gestreepte pyama'.
Het verhaal volgt het leven van Gretel, de zus van Bruno. Zij moet verder leven met de gevolgen van de daden van haar vader en de dood van haar broertje.

Ze vlucht na de oorlog met haar moeder naar Frankrijk waar ze denken veilig te zijn voor de Nazi-jagers maar niets blijkt minder waar. Gretel en haar moeder moeten boeten voor hun verleden. Jaren later woon Gretel in Engeland. Ze denkt er veilig te zijn totdat ze nieuwe buren krijgt.

Toen de wereld brak is echt een boek dat je niet meer loslaat. Het verhaal maakt steeds een sprong terug naar het verleden maar dat maakt het boek niet minder leesbaar. Het verklaart juist steeds heel goed waarom de dingen in deze tijd voor Gretel gaan zoals ze gaan. Het zorgt er ook voor dat duidelijk wordt welke gevolgen de oorlog heeft gehad voor de kinderen van de oorlogsmisdadigers. Het boek laat je nadenken over of dit terecht is. Een enorme aanrader.

Meer recensies van SabineS