Je hart volgen
Hart en Hemel is het verhaal van GertJan, die zijn hart én zijn gevoelens voor zijn jeugdvriend Peter volgt. Daarmee gaat hij in tegen de normen van het streng gereformeerde gezin waarin hij is opgegroeid. Zijn keuze heeft grote gevolgen: zijn ouders verbreken het contact en steeds meer vrienden laten hem in de steek. Alleen zijn oma blijft hem onvoorwaardelijk steunen.
Maar ook Eva, met wie GertJan getrouwd was, wordt aangekeken op Gertjans keuze . Ze wordt ontslagen als docente op de gereformeerde school als ze naar een leerling uitspreekt dat GertJan gelukkig is met zijn vriend.
Als GertJan gaat samenwonen met zijn grote liefde, nemen spanningen in hun relatie de overhand. GertJan kan zich niet zomaar ontworstelen aan de waarden waarmee hij is grootgebracht en het lukt Peter niet hem een lichtere kant van het leven te laten zien.
Dan komt er een groot geheim uit het verleden aan het licht, dat alles in beweging zet.
Het verhaal wordt vanuit wisselende perspectieven verteld, waardoor we de ontwikkelingen van de personages niet alleen door hun eigen ogen, maar ook door de ogen van anderen meemaken. In mooie, subtiele scenes leven we mee met de personages. Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen en ervan genoten.