Drie krachtige vrouwen in WOII
Afgelopen week las ik het prachtige boek “Ik zie je aan de overkant” geschreven door Brenda Meuleman.
Ik zie je aan de overkant is de nieuwe historische roman van Brenda Meuleman over Operatie Market Garden.
Niet vreemd dat juist nu dit boek zijn release heeft; deze week is het 80 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Een mooi moment om dit prachtige verhaal uit te brengen!
Nijmegen, september 1944.
Moeder Antonia, de verloskundige die door de stad reist, en zussen Claar en Hanna, met hun eigen vorm van verzet, vormen een onverbrekelijke eenheid. Maar wanneer Antonia een Joods jongetje in huis neemt, worden de grenzen van hun verbond op de proef gesteld. Terwijl de spanning stijgt, volgen we de Amerikaanse parachutist Walter in de kolkende chaos van Operatie Market Garden. Zijn gevangenneming door meedogenloze SS’ers na een vuurgevecht in het hart van Nijmegen zet een reeks gebeurtenissen in gang die de levens van deze personages op een cruciaal kruispunt brengen. De samensmelting van hun verhalen op de dag van de bevrijding onthult een aangrijpend en meeslepend epos van doorzettingsvermogen en menselijke veerkracht.
Wat een prachtig boek is dit! Fictie maar gebaseerd op werkelijke feiten. Je voelt dat Meuleman zich goed heeft ingelezen in de geschiedenis en zonder het decor heel veel ruimte te geven proef je de sfeer van de oorlog en komen de personages tot leven.
Je leest het boek vanuit vier personages. Meuleman heeft elk personage een krachtig karakter gegeven. Je neemt ze in je op en gaat een klein beetje van ze houden.
De schrijfstijl van “Ik zie je aan de overkant” is vlot en beeldend. Je wordt letterlijk in het boek gezogen en je vliegt er doorheen. Sommige scènes zijn zo beeldend beschreven dat ik het echt even weg moest leggen. Indrukwekkend dus.
Wil je een historische roman lezen die je meeneemt in de bevrijding van WOII dan kan ik je dit boek echt aanraden.
Woensdag 18 september hebben we in Nijmegen een live boekbespreking gehouden met uitgeverij LSAmsterdam in samenwerking met boekhandel Dekker Van de Vegt. De auteur was hierbij aanwezig. Heel tof om dat eens mee te maken, ik heb er van genoten.
Dank LS voor het mogen vooruitlezen van dit prachtig, indrukwekkend boek.
Nijmegen, september 1944.
Dank LS voor het mogen vooruitlezen van dit prachtig, indrukwekkend boek.