Indrukwekkende historische roman
Hoe klein de wereld is van Carla de Jong, een historische roman, vertelt het verhaal van Luna, een boerendochter op Texel, en Chandar, een Indiër gestationeerd op Texel tijdens de tweede Wereld Oorlog.
Het boek laat een stukje geschiedenis zien die maar weinig mensen kennen.
Luna groeit op met haar afstandelijke vader en grootmoeder. Ze is anders dan haar eiland- en leeftijdgenoten, haar enige vriend Thiemen wordt NSB'er en daarmee komt een einde aan hun jarenlange vriendschap. Helemaal wanneer haar vader onderdak bied aan de Joodse Rifka.
Luna voelt zich steeds eenzamer worden en wanneer haar grootmoeder overlijdt neemt ze een risico wat grote gevolgen heeft voor Rifka.
Chandar groeit op als zoon van een Ayurvedische arts in India, een land dat gebukt gaat onder het Britse regime. Van dichtbij ziet hij wat er met Indiërs gebeurt die in opstand komen tegen de Britten. Hij geeft zich op om als legerarts te werken wanneer de tweede Wereld Oorlog om zelf de keuze te hebben ipv opgeroepen te worden.
Wanneer hij krijgsgevangene wordt van de Duitsers krijgt hij weer een keuze, namelijk onderdeel worden van de Legion Freies Indien en vechten tegen de Britten i.p.v. vóór hen.
Hij wordt op Texel gestationeerd waar hij geplaagd wordt door alle beelden van de oorlog en het gemis van zijn ouders.
Bij toeval komen Luna en Chandar met elkaar in aanraking en ze vinden bij elkaar iets wat ze beiden missen. Dit is een verhaal over spijt, verdriet, verlies, vergeving en hoop.
Het duurde even voordat ik in het verhaal zat, het duurde lang voordat er wat meer vaart in kwam. Het taalgebruik is passend voor de tijdsgeest van het verhaal maar maakte het zwaarder te lezen. Daar moest ik wel even doorheen.
Uiteindelijk krijg je steeds meer begrip voor de keuzes die de personages maken en het laat goed zien dat een oorlog niet zwart/wit is. De vijand van de één kan een vriend zijn voor een ander.
Voor mij een 3,5 ster.
Het boek laat een stukje geschiedenis zien die maar weinig mensen kennen.
Voor mij een 3,5 ster.