Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Intrigerend einde van een trilogie

Samantha Stroombergen 14 augustus 2018 Auteur

Het is het laatste deel alweer van de Tom Blixen-trilogie. Ook Moskou Noir 3: De meesterspion is weer gebaseerd op waargebeurde elementen. Dat wil zeggen: Camilla Grebe en Paul Leander-Engström hebben het verhaal over een poloniumvergiftiging naar het Zweden van 2014 gehaald. Daarmee spelen ze wederom met de lijntjes tussen fictie en feiten. De twee ontmoetten elkaar tijdens hun studie en kwamen na enige tijd weer bijeen voor het schrijven van een trilogie. De tijd zal het leren of ze nogmaals een verhaal gaan schrijven nu deze trilogie is afgerond. 

Wie verwacht dat deze thriller ook verder gaat met het niet-afgeronde verhaallijn in deel twee, komt er bedrogen uit. Dit is direct een minpunt aan het boek; door de losse eindjes, blijf je toch met een wat onbevredigend gevoel achter. Je kunt De meesterspion zelfs als geheel losstaand verhaal lezen. Tom Blixen woont in dit deel niet meer in Rusland, maar is samen met Rebecka en de kinderen naar Stockholm verhuisd. Hij heeft een baan bij een gasbedrijf gevonden en ziet heel zijn wereld naar beneden komen als zijn beste vriend en baas Knut Svedberg wordt vergiftigd en tegelijkertijd zijn privéleven op knappen staat. 

Wat Grebe en Leander knap hebben gedaan, is de karakterontwikkeling. Tom en Rebecka blijven eigenlijk hetzelfde als ze in de voorgaande delen al waren, maar in Ksenia zie je wel echt verandering. Waar ze eerst een sympathiek, jong meisje was dat veel steunde op Tom, is ze nu flink aan het puberen en haat ze alles en iedereen. Dit zorgt voor een tweestrijd: enerzijds is het realistisch neergezet, anderzijds mis je de Ksenia uit de voorgaande delen.

Andere rollen zijn weggelegd voor Lennart, Hein en Sonny. Die eerste twee lijken zoveel op elkaar, zowel wat betreft karaktertrekken als achtergrondverhaal, dat het af en toe opletten geblazen is om de verhaallijnen uit elkaar te houden. Sonny daarentegen is een leuke toevoeging: hij is een oude rot in het vak en kwijnt weg in het team contraterrorisme, tot op het punt dat hij overweegt met vervroegd pensioen te gaan. Zijn subverhaallijn met Irina is af en toe echter net iets te veel van het goede en soms zelfs een tikkeltje ongeloofwaardig (alsof iemand aan een chatberichtje denkt als het over een nucleaire dreiging gaat). We hebben daarnaast ook nog Gelas, wier rol in het verhaal een tikkeltje cliché is.

Ook vliegt het eind hier en daar helaas een beetje uit de bocht. Er zijn een aantal ongeloofwaardigheden en toevalligheden in het verhaal geweven om alles tot een climax te brengen. Desondanks is De meesterspion weer een heerlijke thriller, waarbij je tijdens het lezen het idee hebt dat je ook nog eens iets opsteekt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Samantha Stroombergen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur