Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een 'geschifte' karakterstudie

Samantha Stroombergen 28 juni 2018 Auteur

De Amerikaanse Tara Isabella Burton was negentien toen ze een boek schreef over een ongezonde vriendschap tussen twee vrouwen, gebaseerd op haar eigen ervaringen op de universiteit. Dat boek bleef lang, heel lang in de la liggen. Tot haar literair agent grappend tegen haar zei dat er geen vrouwelijke Mr. Ripleys zijn. Burton, zelf een groot fan van auteurs als Patricia Highsmith en Daphne du Maurier, moest weer denken aan haar ongepubliceerde verhaal en besloot die ongezonde vriendschap in het moderne New York te situeren.

Dat werd Social Creature. Het moet gezegd worden: in de eeuwige discussies welke boeken nou écht onder thrillers vallen, zou dit boek ook een interessante casus zijn. Het leest namelijk veel meer als een karakterstudie en een ‘identiteitsroman’ waar toevallig een moord in voor komt. Eigenlijk draait het verhaal zelfs niet echt om de moord. Sterker nog: vanaf de eerste bladzijdes weet je al dat die eraan zit te komen, want dit wordt in het narratief benadrukt.

Waar gaat het boek dan wel over? Louise, een bijna-dertiger die verschillende baantjes moet draaien om het hoofd boven water te houden, ontmoet de excentrieke en pretentieuze Lavinia. Natuurlijk worden ze al snel beste vriendinnen en gaan ze overal samen naartoe. Lavinia smijt met geld, ook voor Louise, en deelt eigenlijk alles wat ze heeft, inclusief haar huis. De vriendschap wordt zo heftig dat Louise de kantjes ervan af begint te lopen bij haar banen. Alles draait om Lavinia en om de selfies en likes op social media.

Wat opvalt aan deze roman slash thriller, is dat de schrijfstijl nogal wennen is. Zo word je constant om de oren geslagen met dit soort houterige zinnetjes:

‘Lavinia poedert Louises wangen. Lavinia smeert er rouge overheen. Lavinia houdt niet op met praten.'

Afgewisseld met juist ellenlange zinnen. De langste was een halve pagina lang. Gek genoeg went de stijl op zich wel, uiteindelijk. Je ziet het voor je als een soort Gossip Girl die in een opgewekte vertelstem over de gebeurtenissen heen praat. Toch blijven die zinnen af en toe wat Jip en Janneke aanvoelen, al krijgt Burton credits voor het feit dat ze wat dat betreft haar eigen weg op is gegaan en is gaan experimenteren.

Verder is er natuurlijk veel ruimte ingebouwd voor dialoog en de gedachten van Louise. Zoals eerder gezegd: hoe kan dat anders, in een karakterstudie? Verwacht geen positieve of opbouwende gedachten: zowel Louise als Lavinia zijn eigenlijk best verrot, narcistisch en, nou ja, soms vrij karikaturaal. Dit laatste gevoel versterkt doordat ze zoveel aan de drank en drugs zitten. Eigenlijk doen ze een groot deel van het boek niet zoveel anders dan dat: ze gaan naar feestje nummer één, maken foto’s voor op social media, slapen, gaan naar feestje nummer twee, enzovoort enzovoort.

Pas in de tweede helft wordt het voor thrillerlezers iets interessanter. Nee, niet in de vorm van spanning: die is niet-bestaand – dus ook niet vindbaar in de vorm van onderhuidse spanning of het oproepen van nieuwsgierigheid. Maar er gebéurt eindelijk iets. Het is boeiender om te lezen hoe personages met elkaar omgaan.

Als een thriller doet dit verhaal echter behoorlijk tekort. Helaas, want Burtons durf om te experimenteren in een genre als dit is best interessant.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Samantha Stroombergen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur