Recensie De Aanslag

SamKrimi 23 oktober 2023
"De Aanslag" is een beroemde roman geschreven door de Nederlandse auteur Harry Mulisch. Harry Mulisch is een icoon in de Nederlandse literatuur. Hij heeft een stijl die veel flashbacks en motieven bevat. Maar hij staat vooral bekend voor zijn diepgang in thema’s. Tijdens zijn carrière heeft hij veel erkenning en prijzen gewonnen. Het boek werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1982 en is sindsdien een belangrijk werk in de Nederlandse literatuur. Het verhaal speelt zich af in Nederland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en volgt het leven van Anton Steenwijk, een jongen die getuige is van een gewelddadige moord in zijn jeugd.
Het verhaal begint in 1945, wanneer Anton als kind in Haarlem woont. Op een koude winteravond wordt zijn leven voorgoed veranderd wanneer fake ploeg wordt doodgeschoten voor zijn huis. De Duitse bezetters volgen snel en hebben erge gevolgen voor Anton en zijn familie, zijn huis wordt in brand gestoken. De gebeurtenissen die zich die nacht plaatsvonden veranderen zijn leven.
Het boek volgt Anton in verschillende fasen van zijn leven, van zijn jeugd tot volwassenheid. Het verhaal onderzoekt thema's zoals schuld, verantwoordelijkheid, en de manier waarop individuen omgaan met traumatische gebeurtenissen uit het verleden. Anton probeert de waarheid achter de gebeurtenissen van die gruwelijke nacht te achterhalen.
Een centraal thema in "De Aanslag" is de impact van de Tweede Wereldoorlog op het leven van de hoofdpersoon, Anton Steenwijk Het boek onderzoekt hoe individuen omgaan met schuld, trauma en de erfenis van oorlog. Een ander belangrijk thema is identiteit. Anton verandert in de loop van het verhaal en wordt geconfronteerd met de vraag wie hij werkelijk is en hoe zijn keuzes zijn identiteit hebben beïnvloed.
Mulisch staat bekend om zijn ingewikkeld en poëtisch taalgebruik. Zijn beschrijvingen zijn vaak zeer gedetailleerd en ook zeer filosofisch. De stijl draagt bij aan de atmosfeer van het boek en versterkt de emoties en de thematiek. Mulisch maakt in dit boek ook een zeer goed gebruik van motieven en flashbacks.
Het boek wordt verteld vanuit een alwetende verteller die op de hoogte is van de gedachten en gevoelens van de personages. Dit perspectief stelt de auteur in staat om diep in de gedachten van de personages te duiken en hun emoties te verkennen. Het stelt de lezer ook in staat om verschillende perspectieven op gebeurtenissen te begrijpen. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van flashbacks. Zo wordt het verhaal met puzzelstukjes in elkaar gestoken en zo ontrafelen we het mysterie rond de moord.
Ik vond het een zeer indrukwekkend boek, maar ook een best moeilijk boek. Maar dit wist ik al op voorhand, want ik heb al eerder een boek van Harry Mulisch gelezen en die was ook zeer moeilijk. Er is zeker sprake van ronde karakters in het boek. Je leeft mee met het verhaal en ziet Anton zijn persoonlijk ontwikkelen doorheen het verhaal. Dit vind ik een pluspunt aan het boek. Ik ben een voorstander van karakterontwikkeling. Het is belangrijk dat de personages niet altijd hetzelfde blijven. Voor mij is het boek zeker zijn tijd waard want het gaat over een boeiend thema.