Boeken moet je niet verbieden, maar duiden
Lange tijd is dit als het ware een verboden boek geweest... Dus ja, dan moet je het wel lezen natuurlijk... Mij was ook verteld dat het zo verwonderlijk was dat mensen ondanks dit boek toch nog op die man konden stemmen, want dat je kon lezen waartoe zijn regering zou leiden... Daar ben ik het niet mee eens, Hitler was een racist en was een anti-semiet, dat is heel duidelijk in dit werk af te leiden, maar dat wil niet automatisch zeggen dat iemand het dan ook een goed idee gaat vinden om uitroeiingskampen te gaan stichten om zijn haat dodelijk en massaal te gaan uitvoeren. Het is ook vrij anachronistisch om meteen te denken dat mensen een afkeer zouden hebben van zijn racistische en anti-semitische uitspraken en dus niet op hem zouden stemmen, racisme en anti-semitisme was schering en inslag in die tijd, en ook niet uitsluitend nazistische gedachtegoed, hij was daar dus bijlange geen uitzondering in. Meer nog uit zijn bombastische retoriek en strijdvaardigheid die doet denken aan de veroveringsgeneraals uit de oudheid, kun je wel indenken waarom dit sommige mensen in een land die op dat moment het vrij moeilijk had, kon inspireren. Het is dus erg hoogdravend geschreven, ook niet altijd aaneensluitend en samenhangend. Het is dus vrij groot geraaskal, maar je leert zowel een beetje in de hersens kijken van één van de verschrikkelijkste dictators uit de moderne tijd. Sowieso, denk ik wel dat als men het jongeren aanbeveelt met het boek ook moet duiden en uitleggen.