Gezonde voeding tijdens de overgang

Sandra Hutchison 11 september 2023
75 recepten om energiek ouder te worden

Iedere vrouw moet er een keer aan geloven, de een wat eerder dan de ander, maar uiteindelijk gaan we allemaal een keer in de overgang.

In het boek Eten als medicijn-Overgang legt gynaecoloog Drs. Dorenda van Dijken ons haarfijn uit wat de overgang eigenlijk inhoudt. Bovendien gaat ze dieper in op onderwerpen die met de overgang te maken hebben, zoals de eicellen, hormoonschommelingen en overgangsklachten waar je mee te maken zou kunnen krijgen.

Daarna gaat ze dieper in op specifieke klachten, de gevolgen van de overgang en mogelijke behandelingen. Als afsluiter van dit theoretische gedeelte tref je in het boek een lijst met de meest gestelde vragen aan.

Aansluitend volgt er een hoofdstuk over voeding in combinatie met de overgang. Er wordt diep ingegaan op het mediterrane dieet en welke voedingsmiddelen je beter kunt laten staan wanneer je in de overgang bent. Natuurlijk wordt er ook benoemd welke voedingsmiddelen je juist wel zou moeten nuttigen.

Jammer genoeg liggen veel van de gegeven tips voor de hand. Zoals de aanbeveling om alcohol, suiker, drop en cola zo veel mogelijk te laten staan. Deze producten zijn tenslotte voor niemand echt gezond, daarvoor hoef je niet in de overgang te zitten. Maar misschien goed dat het toch even benoemd wordt als geheugensteuntje.

Vervolgens tref je de 75 recepten aan in het boek. Deze recepten zijn het werk van auteur Janneke Vreugdenhil. Eerder verschenen van haar hand onder andere al de kookboeken De bijbel van de Nederlandse keuken, I love groente en Solo Food. Dit nieuwe boek rondom de overgang is onderdeel van een nieuwe kookboekenreeks genaamd Eten als medicijn. Inmiddels is er ook een ander deel verschenen waarin de gezondheid van het hart centraal staat.

De recepten in dit boek over de overgang zijn overzichtelijk gerangschikt in logische hoofdstukken, waaronder een hoofdstuk voor het ontbijt en een hoofdstuk vol dinergerechten.

Bij al de gerechten die je in het boek aan zult treffen, is er rekening gehouden met de overgang. Opvallend en aangenaam is dat er veel vega en vegan recepten in het boek opgenomen zijn. Maar ook met de vlees- en visliefhebber is er rekening gehouden.

Een aantal voorbeelden van gerechten die je in het boek tegen zult komen:
Avocado-waterkers-komkommersoep
Carpaccio van venkel en Parmezaanse kaas
Roerbak van biefstuk, groene asperges en shiitakes

Eten als medicijn-Overgang is een fijn en praktisch hulpmiddel voor wie last heeft van overgangsklachten en daar op een zo gezond mogelijk wijze iets aan wil doen.

Meer recensies lezen? Neem eens een kijkje bij indeboekenkast.com

Meer recensies van Sandra Hutchison