Een vergeten klassieker?

30 augustus 2018
Ik heb lang nagedacht over de vierde klassieker tijdens Maand van de klassieker. Ik wilde in ieder geval een boek van een vrouwelijke auteur kiezen en ook een iets minder bekend boek. Na een zoektocht op de website van de bibliotheek kwam ik En de akker was de wereld van Dola de Jong tegen.

Mijn leeservaring

En de wereld is de akker werd al in (vermoedelijk) 1940 uitgebracht en werd vervolgens onder de titel And the field is the world uitgebracht in 1945, daarmee was het één van de eerst gepubliceerde romans over WOII. De huidige uitgave is van 2015 (Uitgever Cossee).

Ik besloot voordat ik begon met lezen om zo min mogelijk aantekeningen te maken en zoveel mogelijk in het verhaal te kruipen, het enige dat ik noteerde waren alle namen (en dat zijn er een hoop) en het land waar ze vandaan kwamen, gedurende het lezen keek ik daar af en toe op als geheugensteuntje, vooral omdat je in een e-book niet zo makkelijk terug kan bladeren (het kan wel maar ik vind het lastig).

En de akker is de wereld vertelt het verhaal van Lies en Aart die vlak voordat WOII uitbreekt in Nederland vertrekken in een ‘woonauto’ (gemaakt door Aart). Onderweg pikken zij zeven kinderen op die verweesd lijken te zijn en via een lange reis bereiken zij hun (tijdelijke?) einddoel: een grote akker waar niets op groeit met een huis gemaakt van gegolfd plaatstaal met daar direct naast een mesthoop waar tienduizenden vliegen rondzwermen, een toilet ontbreekt en er wonen in totaal negen personen in dit huis.

Tijdens de reis is Dolfje geboren, het kind van Lies en Aart, de overige kinderen hebben de leeftijd van circa 4 tot en met 17 jaar en onder hen zijn twee zusjes (Loebe en Maria). De akker moet iedere dag bewaterd worden, de kinderen hebben deze taak samen met Aart en Lies. Vanuit een waterput wordt water gehaald in blikken en dit wordt uitgegooid over de akker. De Arabieren in de omgeving snappen alle moeite van Aart niet, er groeit niets op de akker en er zal nooit iets op de akker groeien.

Als Aart door een vergissing in de gevangenis komt neemt Hans het roer over. Hij ziet al tijden niets meer in de akker en neemt de zware taak op zich om hier verandering in te brengen en langzaam aan ontvouwt zich het verhaal.

Wat mij vooral opviel aan dit boek is dat het zo goed leesbaar is, ik bedoel, het boek komt uit 1940 maar dat merk ik amper. Het verhaal wordt zeer langzaam ontvouwen, ik zou bijna tergend langzaam willen zeggen en het duurt ook even voordat je de achtergrond kent van een aantal kinderen want details geeft De Jong maar mondjesmaat en ik laat het verhaal maar over mij heenkomen. Het duurt even voordat ik begrijp waar het verhaal zich afspeelt (Tanger, maar hoe dat eruit zag rond 1940, geen idee?), ik moet eerlijk bekennen dat ik mij, als ik iets over WOII lees, meestal.........................

Lees verder op mijn blog: https://www.sandraleest.nl/recensie/leeservaring-en-de-akker-was-de-wereld-van-dola-de-jong/

Meer recensies van