Musthave voor eftelingfans

Sandra0004 31 oktober 2024 Auteur
Het zal niemand ontgaan zijn dat de Efteling vandaag, op 31 oktober tijdens Halloween, de nieuwe spookattractie Danse Macabre opent. Danse Macabre komt in plaats van het oude spookslot en heeft ook elementen van de vorige attractie. Het is vernoemd naar het bekende muziekstuk van Camille Saint- Saens (die ook in het boek voorkomt als meneer Camille). Paul van Loon, huisschrijver van de Efteling, schreef het kinderboek Danse Macabre, dat vlak voor de opening van de attractie uitkwam. Van uitgeverij Leopold mocht ik een recensie exemplaar. Ik recenseer eigenlijk nooit kinderboeken, maar voor Danse Macabre maak ik graag een uitzondering! Want spoken en de Efteling, daar hou ik enorm van!

Het boek ziet er prachtig uit met de spookdirigent Joseph Charletan op de mysterieuze hardcover, goudkleurige edges en binnenin vele kleurrijke illustraties, genaakt door de Efteling, met de kenmerkende Anton Piekstijl. Alleen hiervoor wil je zeker dit prachtige boek aanschaffen!

Het verhaal speelt zich af op 13 oktober 1876. Florian en Isabella mogen van hun pleegvader Damian niet naar de abdij in hun dorp, waar mysterieuze dingen gebeuren. Maar ze gaan toch, net op de avond waarop het orkest, waar hun pleegvader ook in speelt, het muziekstuk de Danse Macabre opvoert. Terwijl ze zich achter de koorbanken verstoppen zien ze hoe er een zwarte schaduw opdoemt en de hele abdijj instort, er gebeuren allerlei spookachtige dingen. Ze vluchten met hun oppas Morgana voor het Onnoembare, dat op zoek is naar Isabella. Hoe zal dat aflopen?

Dit boek is een heerlijk kinderboek waarbij Isabella ontzettend veel griezelige avonturen meemaakt. Zo vliegen ze mee met de reusachtige vogel Grock, varen ze mee met een bijzondere veerman, komt er een monsterlijke katvis uit het water en krijgt Isabella een medaillon die haar zal beschermen. Wie kun je vertrouwen en wie niet? De kleurrijke illustraties zijn zeker van toegevoegde waarde. Er is ook een duidelijke boodschap in dit boek te vinden: blijf een goed en zuiver hart houden.

Dit verhaal wijkt volgens mij wel af van het oorspronkelijke verhaal achter Danse Macabre, al zit er wel elementen van het verhaal achter de attractie in. Zo komen Virginie en Otto Charlatan pas in het laatste hoofdstuk, in het heden, naar voren. Knap in elkaar gezet, soms ietwat rommelig, maar met de vele avonturen is dit een prachtig kinderboek. En zeker een musthave voor Efelingfans! Ik kan niet wachten om zelf de attractie in te gaan!

Meer recensies van Sandra0004