Indrukwekkend en ondanks alle gruwelijkheden positief geschreven
Dr. Editie Eger is nu 96 jaar en één van de weinige Holocaustoverlevenden die nog in leven is. Ze was zestien jaar toen ze werd opgepakt tijdens de oorlog en in Auschwitz terecht kwam. Ze bleef leven...omdat ze mocht dansen voor dr Mengele, die haar een brood gaf die ze deelde, en dit indirect haar leven heeft gered.
Later in haar leven is ze psycholoog geworden. Ze heeft anderen geholpen met het verwerken van trauma's.
Ze schreef eerder de boeken De Keuze en Het Geschenk, waarin ze ook haar bijzondere levensverhaal beschreef. Nu heeft ze een derde boek geschreven, ik kreeg van uitgeverij Lev een recensie exemplaar.
In De ballerina van Auschwitz schrijft ze haar oorlogsverhaal vanuit het oogpunt van toen ze een tiener was.
Het verhaal bestaat uit 13 hoofstukken. Het beschrijft haar jeugd voor de oorlog, haar ervaringen tijdens de oorlog en het herstellen erna. Heel bijzonder, omdat het haar eigen persoonlijke ervaring is en ze deze afschuwelijke ervaring in haar latere leven kon omzetten in een kracht waarin ze anderen helpt en inspireert. Alleen al het voorwoord is het ontroerend:
'Het boek is ook voor jou, zodat ook jij kunt ontsnappen aan de slachtofferrol en ervoor kunt kiezen om door het leven te dansen, zelfs onder helse omstandigheden'.
Hoewel haar verhaal al bekend is, is dit boek ook weer indrukwekkend. Door vanuit een ander perspectief te schrijven, vanuit haarzelf als kind, hoor je het verhaal weer op een andere manier aan, misschien zelfs nog wat intenser. Ze houdt vast aan de gedachte van haar prille liefde, ze is een jong en onwetend meisje. Voor de auteur zelf was het intens omdat er weer gevoelens bij kwamen kijken.
' Het is de eerste keer dat ik zie dat we een keuze hebben: aandacht besteden aan wat we zijn verloren, of aandacht besteden aan wat we nog hebben.'
Het nawoord is ronduit ontroerend. Eger gaat na veertig jaar weer terug naar Auschwitz, om vergeving te vragen en verder te kunnen met haar leven. Beleef nogmaals het bijzondere oorlogsverhaal van een bijzondere ballerina. Indrukwekkend en, ondanks alle gruwelijkheden, positief beschreven. Chapeau!