Positieve gids met mooie metaforen
Tweede Lente is een POSITIEVE gids voor de (peri-) menopauze en daarna. Van Ankh Hermes kreeg ik een recensie exemplaar.
Kate Codrington is de auteur van deze gids. Ik kende haar nog niet, maar ze blijkt een flinke website te hebben met veel informatie en ook gratis downloads. Ze heeft veel kennis rondom de menopauze gebundeld en er een eerlijke, overzichtelijke gids van gemaakt. Van uitleg over de verschillende hormonen, het afwegen van hormoon therapie tot vele tips voor selfcare.
Wat dit boek heel bijzonder maakt, is dat Codrington de overgang beschrijft als een heel bijzondere reis en een kans voor innerlijke groei. Met de seizoenen als metafoor wijst Codrington je de weg door de levensfasen. Dit doet ze via meditaties, theorie en Yoga Nidra (een ontspannen meditatie waarbij je in een soort waakzame slaaptoestamd komt). De levenslente is de fase van je eerste menstruatie, de levenszomer de tijd van actief zijn en vol in het leven staan. De levensherfst kondigt de eerste tekenen van de overgang aan, een fase van afscheid die je vol moet beleven en ' er doorheen moet'. De levenswinter kent 2 fasen: de fase van overgave en de fase van bloei, waarna je terecht komt in de Tweede Lente. Door bewust alle seizoenen te doorlopen en vooral tijd te nemen voor jezelf zul je uiteindelijk weer actiever kunnen worden en de beste vorm van jezelf.
Ik denk dat dit boek een van de betere gidsen is met de menopauze als onderwerp, al vond ik het eerste stuk veel beter dan het laatste stuk. Het eerste stuk is vooral informatief en geeft je handvatten en ja, zelfs troost en herkenning. Het laatste stuk beschrijft vooral de 'ik heb schijt aan alles' mentaliteit, wat voor mij ook niet perse hoeft. De auteur schrijft vlot, met humor op z'n tijd, wisselt oefeningen met informatie af en ze klinkt als een grote zus die je de weg wijst. Bovenal is het een hoopvol boek die je het gevoel geeft dat je niet de enige bent met fysieke en/of mentale klachten tijdens de overgang. Want wat komt er een hoop op je af!
Deze fase zal iedere vrouw doormaken (wat ik trouwens ook heel positief vond, is dat Codrington ook aandacht besteedt aan multi gender overgang) , en het is niet alleen maar kommer en kwel. Er zijn veel meditaties, yoga nidra en massages (beschreven in het boek en als download op internet) dus je kunt meteen aan de slag.