Poëtische zoektocht tijdens bitterkoude maanden naar houvast
Al een paar keer las ik over Winteren en het leek me een heel bijzonder boek dat ik graag zou willen lezen. Tegen het einde van de winter (ik lag net met griep op de bank) kreeg ik een recensie exemplaar van Rainbow uitgevers. En daar was ik heel blij mee!
Katherine May is een schrijver van fictie en non-fictie uit Engeland. In Winteren schrijft ze over de donkere periodes in ons leven, die we allemaal wel kennen, wanneer we ons moeten terugtrekken om onszelf te verzorgen en te herstellen. Zoals elk seizoen hoort de winter erbij, en juist in deze periode is het belangrijk om uit te rusten en een stap terug te doen. Daar is helemaal niets mis mee!
In korte hoofdstukken, gerangschikt van september tot en met maart, passeren er diverse onderwerpen de revue.
May schrijft hierbij autobiografisch. Ze benoemt haar eigen donkere periodes die ze gekend heeft en hoe ze hiermee is omgegaan. Grappig is dat ze hierbij steevast Scandinavië opzoekt, waar de kou en de winters nog heftiger zijn. Haar belevingen in het Hoge Noorden (Noorderlicht spotten inTrømso, thermatisch baden in Reykjavik) vond ik fijn om te lezen, heel herkenbaar omdat ik ook op die plekken geweest ben. Maar May beschrijft ook de Lucia viering in de Zweedse kerk, de zonnewende viering bij Stonehenge, de dunne sluier tijdens Halloween, zwemmen in de ijskoude zee...elk hoofdstuk belicht een essensie van de winter, waarbij de auteur op zoek gaat naar zingeving en rituelen om zich aan vast te klampen. Haar conclusie is dat wij dat allemaal volledig kwijt zijn, door onze gloeilampen en constant vermaak. We moeten de winters koesteren!
Winteren is kwetsbaar, spiritueel, poëtisch en zacht, een oproep voor bewustwording en de winters, zowel seizoensgebonden als je eigen donkere periodes in het leven, volledig en bewust te doorstaan. Verwacht geen zelfhulpboek of handvatten, maar een poëtische zoektocht naar houvast tijdens bitterkoude donkere maanden. Hoewel niet elk hoofdstuk even interessant was, vond ik de meeste hoofdstukken prettig en herkende ik zelfs een en ander. Ik heb erg genoten van dit bijzondere boek!