Teleurstellend
Ik las eerder 'Becks laatste zomer' & 'Het einde van de eenzaamheid' en deze kregen beduidend meer sterren. Ik had dan ook hoge verwachtingen van 'Op het geniale af' en zoals het vaak gaat met hoge verwachtingen, de teleurstelling ligt dan om de hoek.
Misschien komt het omdat 'Op het geniale af' het eerste boek is dat ik luisterde, maar eerlijk gezegd denk ik dat toch niet. Eén ster. Tenenkrommend en regelmatig met rollende ogen geluisterd naar dit verhaal.
Ik heb begrepen dat de auteur een roadtrip door Amerika heeft gemaakt en dat deze reis (deels) de inspiratie voor het schrijven van dit boek is geweest. Helaas blijft het bij een behoorlijke cliché beschrijving van die roadtrip met veel onnodig gebruik van Amerikaanse verwijzingen. (De meest tenenkrommende was wat mij betreft de beschrijving van het uiterlijk van een vluchtig personage als; een Matthew Perry achtige look en zo zitten er meer vrij gemakzuchtige beschrijvingen/ benoemingen / metaforen in het verhaal)
De personages zijn allemaal flinterdun uitgewerkt en de persoon waar het eigenlijk allemaal om draait heeft al helemaal geen ruggengraat. Francis Dean gaat voornamelijk dromend door het leven en die dromen gaan niet veel verder dan 'Een smak geld winnen in Las Vegas.' Francis gaat al mopperend, zeurend, kwijnend, smachtend en weet ik hoe nog meer door zijn leven en dus ook door het boek. Alles ligt aan anderen, aan de situatie van anderen, aan zijn bipolaire moeder, leraren, zijn halfbroertje, zijn ex stiefvader, aan zijn onbekende vader, de ouders van het meisje waar hij verliefd op is en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn leven en blijft roepen dat hij moet winnen in Vegas want dat is zijn steeds terugkerende droom. Hij blijft roepen dat hij en het meisje waar hij verliefd op is, bij elkaar moeten zijn, ook al blijft zij zeggen dat ze niet van hem houdt. Francis zegt; 'Dat geeft niet, ik hou wel van jou en IK wil het'
Ik kan echt wel even doorgaan maar zal het verder kort houden:
'Op het geniale af' mist alle diepgang van de eerdere boeken van Benedict Wells. Het is langdradig, oppervlakkig, onwaarschijnlijk en staat vol cliché's. Als je toch iets van deze auteur wil lezen, begin dan met zijn debuut 'Becks laatste zomer' dat echt prachtig is.
Ik kan echt wel even doorgaan maar zal het verder kort houden: