Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Zijn wat je wilt zijn

Sannbooks 27 juli 2024
Na de leesboeken van Pieter Koolwijk en Linde Faas heeft dit duo de handen ineengeslagen voor het prentenboek Foutje? Echt niet! In dit leuke en grappige prentenboek is er veel ruimte voor je verbeelding. Ontdek wat een inktvlek wel allemaal niet kan worden!

Bij het tekenen van de illustraties wordt er wat inkt gemorst. In eerste instantie denk je: o nee, een foutje. Maar iets wat niet zo bedoeld is, hoeft niet altijd een foutje te zijn. Het kan juist heel veel zijn! Van een tor tot een banjerbeest, allerlei dieren komen voorbij en zie je terug op de tekeningen.

Pieter Koolwijk herontdekte het schrijven en debuteerde met Vlo en Stiekel. Daarna volgden er nog veel meer boeken, waarvan de Gozert-trilogie de bekendste is geworden, mede doordat Gozert in 2021 de Gouden Griffel won. De boeken van Koolwijk zijn vaak grappig, soms een beetje vreemd en bevatten vaak een boodschap waar je nog even over blijft nadenken.

De illustraties van Linde Faas zijn altijd terug te vinden in de boeken van Pieter Koolwijk, maar daarnaast maakte ze voor nog veel meer boeken illustraties en heeft ze eigen werk uitgebracht. Faas woont in het noorden van Noorwegen en weet de Noorse natuur altijd prachtig te verwerken in haar illustraties. Vaak werkt ze met waterverf op aquarel papier.

Een grote klodder zwarte inkt wordt gemorst. Natuurlijk is je eerste gedachte dat de tekening verpest is en dat je een foutje hebt gemaakt. Maar de vlek is niet zomaar een vlek. Hij komt tot leven en laat je zien dat je alles kan zijn wat je wilt zijn. Het begint klein als een tor, maar vanaf daar lijkt het alsof de vlek de wereld over gaat. Hij wordt steeds groter als een vogel en een vis. De vlek gaat door het gras, hoog in de lucht, diep in de zee, in de jungle en de bossen is de vlek wat het maar wilt zijn. Hij wordt ook een verzonnen iets, namelijk een banjerbeest. Op het einde lijkt het een berg in de Noorse natuur te zijn geworden. Hij is alles en komt overal.

In de handen van een illustrator is een vlekje nooit zomaar een vlekje. Het laat zien wat een illustrator allemaal kan bedenken aan de hand van zoiets simpels als een beetje inkt. Natuurlijk maken ze vaak beelden zoals ze bedacht hebben en willen ze geen fouten maken. Maar dit boek laat zien dat ook uit het maken van eigenlijk iets heel moois kan ontstaan. (Al is het maar de vraag of het boek zo ook is ontstaan of dat ze het zo van tevoren bedacht hebben.) Misschien laat het jonge kinderen ook wel zien dat ze lekker moeten gaan tekenen. Wie weet wat je allemaal kan bedenken aan de hand van wat er ontstaat op je papier.

Daarbij zegt dit boek misschien ook wel wat over jou en dit is waarschijnlijk de belangrijkste boodschap van dit boek. Het boek laat zien dat niemand een foutje is. Je mag zijn wat je wilt zijn en daarnaast is het belangrijk om te leren dat je ook alles kán zijn wat je wilt zijn. Er zijn geen beperkingen en de mogelijkheden zijn eindeloos.

In de illustraties van Faas is er een divers palet aan kleuren gebruikt. Sommige platen zijn overwegend groen, in andere is veel blauw terug te zien of het is juist oranjerood wat de hoofdtoon voert. Wel wordt het kleurgebruik in de loop van de boek steeds wat donkerder, alsof er een dag voorbij is gegaan. Dit alles is gemaakt in de stijl waar Faas inmiddels om bekend staat. Ook de gemorste inktvlek zie je overal meteen terug, op de een of andere manier is deze vlek heel herkenbaar en hoef je er niet naar te zoeken. Misschien omdat de vlek toch vaak centraal op de pagina staat en doordat het zwart afsteekt tegen de kleuren.

De kleinsten kunnen nu ook genieten van het duo Koolwijk en Faas. In dit grote prentenboek kan je blijven kijken naar alle beestjes en de mooie beelden. Lees het boek en ontdek hoe mooi de wereld van verbeelding en fantasie eruitziet.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sannbooks

Gesponsord

'Uniek aan Wondermond is de keuze van Goemans om een verwende, kortzichtige, mannelijke tiener als hoofdpersonage te nemen in een verhaal dat zo duidelijk stoelt op vrouwenstemmen en verborgen vrouwenleed.'

'Vanhauwaert weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden,' zegt de vakjury over het debuut.