Een spannend vervolg
Heksenvloek is het vervolg op Toverslag. Dit verhaal gaat dan ook verder waar het vorige deel is geëindigd. Heksenvloek bevat weer net zo veel spanning en avontuur als het vorige deel. Het leest als een spannende fantasy!
Ramya is met haar familie naar Loch Ness uitgeweken, want in Edinburgh is het niet meer veilig. Daar heeft Portia de macht overgenomen. Samen met haar oma, moeder, tantes en neef Marley woont Ramya nu in het huis van haar oma, wat aan het meer van Loch Ness ligt. Ramya moet eerst nog van alles leren over magie en haar eigen krachten, voordat ze mag helpen. Maar Ramya wil niet wachten. Ze wil het Verborgen Volk helpen en beschermen tegen Portia.
Elle McNicoll is een Schotse schrijfster. Naast Heksenvloek schreef ze de boeken Een soort vonk, Laat ons zien wie je bent en Toverslag. Haar nieuwste boek Keedie zal in februari bij uitgeverij Lemniscaat verschijnen. Een soort vonk is bewerkt tot een televisieserie en te zien bij NPO Plus. McNicoll zet zich in voor een betere representatie van neurodiversiteit in verhalen en in de uitgeverswereld.
Heksenvloek begint met een belangrijke opmerking van de auteur. Ze schrijft dat het hoofdpersonage, net als zijzelf, dyspraxie heeft: ‘een aandoening die invloed heeft op je motorische vaardigheden en het verwerken van informatie’. Het is zo belangrijk dat er diverse personages zijn en dat niet iedereen maar perfect lijkt. Dat is immers geen juiste afspiegeling van de werkelijkheid. Ook mensen met een aandoening zijn hoofdpersonages en helden.
Portia heeft de macht in Edinburgh en wil ook Ramya en haar tante Opal verslaan. Ze gedraagt zich daar als de baas, maar dat komt omdat ze een Sirene is. Met haar magische krachten houdt ze iedereen in haar macht. Portia wil iets uit het meer van Loch Ness hebben, maar niemand weet precies wat. De feeën beweren dat als zij het heeft, Portia zal winnen. Dit voert de spanning goed op!
Ramya kan niet wachten om de strijd aan te gaan, vooral omdat haar vriend Murrey wordt vastgehouden door Portia, maar tante Opal, tante Leanna en haar moeder willen wachten. Ramya, Marley en hun nieuwe vriendin Alona trekken daarom hun eigen plan. Het had misschien geholpen als ze allemaal wat meer gedeeld hadden over hun problemen en plannen. Ze verzwijgen nu eigenlijk bijna alles voor elkaar. Als ze wat meer met elkaar gedeeld hadden, dan had zowel Ramya als haar familie elkaar wat beter begrepen en was Ramya misschien niet in de problemen gekomen. Dat was het verhaal toch heel anders gelopen!
Door hoe Heksenvloek geschreven is, leest het als een spannende fantasy. Er zijn magische krachten, kwade vijanden en allerlei bijzondere wezens. Ramya beleeft allerlei avonturen, maakt nieuwe vrienden en leert de magische wereld en het Verborgen Volk beter kennen. Het einde bevat ook een spannende ontknoping!
Ik ben benieuwd of het verhaal van Ramya hiermee eindigt of dat we nog een derde deel kunnen verwachten. Toverslag en Heksenvloek vormen samen in ieder geval al een mooie duologie.